Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı ve beraberindeki heyet ile birlikte Karaman’da esnafı ve çeşitli siyasi partileri ziyaret etti. Ünver gerçekleştirdiği ziyaretler sonrası yaptığı değerlendirmede; “Ülkenin gerçek gündemi yokluk, yoksulluk ve işsizliktir.” dedi.

İKTİDAR ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

Esnafın içine itildiği yokluğun ve siyasetin sürüklendiği kutuplaşmanın sürdürülemeyeceğini ifade eden Ünver, ülkenin gerçek gündeminin yokluk, yoksulluk ve işsizlik olduğuna dikkat çekti. Yaşanan olumsuzluklar karşısında, yetki ve görev sahibi olan iktidar cenahının çözüm üretmek konusunda yetersiz kaldığını söyleyen Ünver, "Karamanlı esnaf hemşerilerim de tüm ülkede olduğu gibi yaşamsal bir noktaya, olmak ya da olmamak noktasına gelmişlerdir. 10 aydır doğru dürüst iş yapamayan esnaf kardeşlerimiz, zaman zaman siftah bile yapmadan günü tamamlamak zorunda kalmaktadırlar.” dedi.

ESNAFIN BORCUNUN ÜSTÜNE BORÇ EKLEDİLER

Yaptığı açıklamada, iktidarın 10 ay boyunca, çok az sayıdaki esnafa yalnızca bin TL yardım yapabildiğini aktaran Ünver; “Bunun dışında esnafımıza çare diye kredi imkânı sağlamaktan başka bir çözüm üretememiştir. Faiziyle ertelense bile vergiler, sosyal güvenlik (BAĞ-KUR) primleri, işyeri kiraları ve bu kiraların stopajı işlemeye devam etmiştir, etmektedir. Piyasanın genel durumundan tüm esnaflarımız etkilense de özellikle ikinci defa işyerlerini kapatmak zorunda kalan kahvehane, kıraathane ve kafe esnafımız ile paket servis çalışmak zorunluluğunda olan pastane, lokanta ve restoran esnafımız; yine görmezden gelinse de hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışan, gün kazanıp gün yiyen sokak çalışanları ve seyyar satıcılar (ayakkabı boyacısı, simitçi, tablacı esnafı) büyük sıkıntı yaşamaktadır. İktidarın 10 aydır esnafımızın yaşadığı sıkıntılar karşısında çözüm olarak sunduğu şeyler yeterli olmamaktadır.” diye konuştu.

ESNAFA, DEVLET BABANIN ŞEFKATİNİ GÖSTEREMEDİLER

Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Son olarak 2-3 bin TL, yer yer de 5-6 bin TL kira, artı kira stopajı ödeyen esnafa 3 ay süreyle aylık 500 lira kira yardımı; %21'lik artışla 2021 yılı için aylık 1234,25 liraya yükseltilen BAĞ-KUR pirimi ödemek zorunda olan esnafımıza aylık 1.000 lira karşılıksız nakit desteği vaat etmek tam bir duyarsızlık ve dostlar alışverişte görsün anlayışıdır. İktidar, pandemi sürecinde ekonomik mücadelede sınıfta kalmıştır. İnsanımız açlık ve yoklukla mücadelesinde "DEVLET BABA"nın şefkatinden mahrum bırakılırken, iktidarın yarattığı sun'i gündemlerle bu sıkıntıların ve oluşan tepkilerin su yüzüne çıkması engellenmek istenmektedir."

SİYASİ KAVGALAR CUMHURİYETİMİZE YAKIŞMIYOR

Muhalif duruş sergileyen ve bir şekilde iktidarı yanlışları konusunda uyaran, eleştiren herkesin hedef tahtasına konulduğunu dile getiren CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Bu bazen bizatihi iktidarın siyasi bileşenleri, Cumhur İttifakı ortaklarının liderleri ve sözcüleri tarafından bazen de iktidar blokuna eklemlenen mafya uzantıları tarafından yapılmaktadır. Konuşan herkes terörist, hain vs. gibi iftiralara muhatap edilmekte, çeşitli tehditlere maruz bırakılmaktadır. Gün gelip Ana muhalefet lideri, iktidar siyasetçilerinin yarattığı kışkırtıcı ortamda linçe maruz bırakılmakta ya da suç örgütü elebaşları tarafından tehdit edilmekte; bir gün bir başka muhalefet lideri evinin önüne gelen saldırganların saldırısına uğratılarak gözdağı verilmekte, bir başka gün iktidar bileşenlerinin sosyal medya kışkırtıcılığı neticesinde muhalefete mensup siyasetçiler veya gazeteciler evlerinin önünde fiili saldırıya maruz bırakılmakta, darp edilmektedir. Yaratılan bu atmosfer, 100. yılına yaklaştığımız cumhuriyetimize yakışmamaktadır.” şeklinde konuştu.

MİLLETİMİZ BARIŞ VE KARDEŞLİK İSTİYOR

Ülkemizin bu gibi tecrübeleri geçmişte yaşayarak, 1980 öncesi ve 1990’lı yıllarda büyük kayıplar verdiğinin altını çizen Ünver şu hususlara dikkat çekti: “O günleri özleyenler ve tekrar benzer hesaplarla milletimizi birbirine düşman etmek isteyenler olabilir. Ancak halkımızın ezici çoğunluğu, o günleri tekrar yaşamak istememektedir. Milletimiz müreffeh bir Türkiye'de, barış içinde, kardeşçe ve özgür biçimde yaşamak istemektedir. Bu isteklerin aksi istikametinde bir duruş sergileyenler ülkemize kötülük etmektedirler. Son olarak Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da geçtiğimiz günlerde ölümle sonuçlanabilecek silahlı bir saldırıya uğradı. Bu saldırıyı kınıyor, kendisine ve partisine geçmiş olsun diliyorum. Yine aynı gün iki gazeteciye de saldırıldı. Onlara da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Karşısındakine veya topluma sözü olanlar, kaba kuvvete başvurmazlar. Kaba kuvvet, söyleyecek sözü olmayanların işidir. Bizim söyleyecek sözümüz vardır, söylemeye devam edeceğiz.”

KARAMAN'DA KAPANAN İŞYERLERİ YÜREĞİMİZİ BURKTU

Bu kapsamda, geçtiğimiz hafta Karaman’da esnaf ziyareti yapan ve İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi’ni ziyaret eden Ünver, bu ziyaretlerde karşılıklı olarak, siyasette hoşgörünün egemen kılınması ve niyeti millete ve memlekete hizmet olan siyasetçilerin ve siyasi partilerin her kademede diyalog içinde olması gerektiğini ifade etti. CHP Milletvekili Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Esnaf ziyaretlerimizde ise esnafımızın önceden bildiğimiz ve bir kez daha muttali olduğumuz sıkıntılarını yukarıda aktardım. Bununla birlikte Karaman'ın en işlek bölgesi ve bir anlamda merkezi olan, cıvıl cıvıl görmeye alıştığımız 1. ve 2. İstasyon Caddeleri ile Kültür Sokağı'nda kapanan işyerlerini ve çalışan işyerlerindeki durgunluğu görmek, yüreğimizi burktu. 10 aylık süreçte birikimlerini harcayarak veya borçlanarak ayakta durmaya çalışan esnafımızın artık dayanma gücü kalmamış ve son noktaya gelmiştir.”

ÇARE CHP’NİN ÖNERİLERİNDEDİR

Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver sözlerinin sonunda şu ifadelere yer verdi: “Bu saatten sonra karşı karşıya olunan durum, ekonomik yok oluştur. Esnafımız, yılların emeğiyle oluşturdukları işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Hükümetin çözüm diye sunduğu hiçbir formül dertlerine çare olamamaktadır. Bu nedenle kavgayla meşgul olanları ve toplumu kavgaya ortak etmeye çalışanları, halkın gerçek sorunlarına, açlık, yoksulluk ve işsizlik sorununa çare üretmeye davet ediyorum. Vatandaşın ve esnafın derdine çare olmayan üç beş rakamı üst üste ekleyip "Şu kadar yardım yaptık." demekle esnafın sorunları, vatandaşın yoksulluğu ve gençlerin işsizliği çözülmüyor. Eğer ülke yönetimindekilerin akıllarında bir çözüm yolu yoksa, CHP'nin bu dönemde esnafımız için defalarca tekrar ettiği çözüm önerilerine baksınlar, çare orada vardır. Herkesin üzerinde rahatlıkla mutabakat sağlayabileceği bu önerileri, kaybedilen zamanı bir kenara bırakarak hemen hayata geçirsinler; esnafımız ve vatandaşlarımız yokluktan ve yoksulluktan kurtulsun.”