İl Başkanı İsmail Atakan Ünver, Milletvekilliği adaylığı için İl Başkanlığından ayrılan önceki İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı ve parti yöneticilerinin katıldığı ziyarette, İl Başkanı Ünver, CHP iktidarında çiftçiye mazotu 2 TL’ye vereceklerini açıkladı.

İl Başkanı Ünver yaptığı açıklamada,”Boyalıtepe Köyünde arazi toplulaştırmasından kaynaklanan bir takım sorunlar olduğunu, verimli arazilerle verimsiz arazilerin aynı toprak sınıfında değerlendirilerek toplulaştırmanın bu temelde yapıldığını, bunun da haksızlıklara ve eşitsizliklere yol açtığını, köylünün de bu durumdan rahatsız olduğunu bildiklerini, ilgililerin bu sorunu en kısa sürede çözmesi gerektiğini” belirtti.

Köylülerle yapılan sohbette, “Türkiye’de tarım yıllardır gerilemekte, tarımla uğraşanların sayısıyla birlikte, tarımsal üretim de düşmektedir. Dört yıldır çeşitli sebeplerle faizi ile birlikte ertelenen borçlar, çiftçimizi kara kara düşündürmektedir. Bu ertelemeler nedeniyle gerek Ziraat Bankasındaki gerekse de Tarım Kredi Kooperatiflerindeki kredi limitleri dolan çiftçimiz, söz konusu kuruluşlardan kredi alamadığı için özel bankaların faiz, ipotek ve haciz girdabına düşmüş durumdadır. Bu ertelemelerin vadesi 30 Ağustos’ta dolacak ve çiftçimiz dört yıldır faizi ile birlikte ertelenen kredi borcunun altında ezilecektir.” diyerek ülke tarımının ve çiftçinin sorunlarına dikkat çeken ÜNVER; “Tarımdaki bu yapısal sorunların çözümü, ancak tarımsal üretim girdilerinin düşürülmesi, verimin artırılması ve ürün fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürecek şekilde yükseltilmesi ile mümkün olacağını, ancak AKP’nin, iktidarda olduğu 12 yıl boyunca bunun tam tersini yaptığını, aynı zamanda AKP döneminde Türkiye, buğdaydan samanda kadar birçok tarımsal ürün ithal ederek yılda yaklaşık 20 milyar TL olmak üzere 12 yılda toplam 260 milyar TL’lik tarım ürünü ithalatı gerçekleştirdiğini, ithalata harcanan bu paranın bir kısmı, ülke tarımının gelişimi için harcanmış olsaydı bugün çiftçimizin birçok sorunun çözülmüş olacağını” söyledi.

Açıklamalarına devam eden Ünver,”Bu çerçeveden baktığımızda çiftçimizin üretim maliyetini artıran en büyük kalemlerden birisi mazot maliyetidir.1 litre mazot fiyatının içinde 2,28 TL dolaylı vergi, ÖTV+KDV vardır. Biz CHP olarak çiftçimizin üretim maliyetini düşürmek adına, mazot üzerindeki bu dolaylı vergileri çiftçimizden almamayı taahhüt ediyoruz. Bu dönemde AKP İktidarı tarafından da çiftçimize mazot desteği yapılmaktadır. Ancak bu destek, yıllık 500 milyon TL düzeyindedir. Oysa sadece mazotta uygulanan fiyat politikası sonucunda AKP, çiftçimizden yıllık 9 milyar TL dolaylı vergi toplamaktadır. Yani, oransal olarak baktığımızda AKP, çiftçimizden haksız yere 18 TL dolaylı vergi alıp, 1 TL’sini mazot desteği olarak geri vermektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. CHP İktidarında biz bu 17 TL’nin de çiftçimizin cebinde kalmasını sağlayacağız. O nedenle çiftçimize mazotu 2 TL’den vereceğiz” dedi.