‘’İşe gelmek için dolmuşta ilerlerken, şehrin göbeğinde ve mahalle arasındaki bu manzaralar çok dikkatimi çekiyordu. Aslında bu manzarayı hepimiz görüyor, belki de hep iç çekiyorduk. Ya da sohbet aralarında lafını da ediyorduk.
Benim için 2 güzel kavram yan yanaydı. Bir tarafta insanlar için havayı temizleyen, tozları emen, oksijen üreten, bakterileri etkisiz hale getiren ağaçlar, diğer tarafta ise amacına uygun kullanıldığı takdirde, insanlığa eşsiz faydası olan geri dönüşüm kutuları.

Çok uzaklarda değil bu manzara Karamanımızda!!!
“Bu geri dönüşüm kutusu burada mı olmalıydı?” sorusu hepimizin aklına gelmiştir. Önemli olan ve asıl sorulması gereken soru ise;
“ Bu geri dönüşüm kutusu bu şekilde mi kullanılmalı?” olmalı.

Aynı havayı soluyan, aynı ortak yaşam alanlarını kullanan insanlar olarak geri dönüşüm kavramından ne anlıyoruz?
Kaçımız geri dönüşüme önem veriyor ve bunun için gerekeni yapıyoruz?
Şöyle geçtiğiniz yollarda etrafınıza bakmanız yetecektir. Geri dönüşüm kutularının asıl kullanımı dışında, çöp kutusu olarak kullanıldığını hemen göreceksiniz. Bazı duyarlı vatandaşlarımızın attığı plastik, kağıt, cam atıklarının yanında, hiç olmaması gereken yemek artıkları, sönmüş kömür artıkları gibi birçok çöpleri de bu kutularda görebilirsiniz. Tabi ki sonucunda kokuya alan hayvanlar bu atık kutularını darmadağın ediyorlar, ortalık parçalanmış ve sokağa saçılmış çöp yığınlarına dönüyor.

Bu manzara karşısında üzülmemek elde mi? Resmin tamamını bakarsak duyarlılık ve duyarsızlık kavramları yan yanaydı.  Duyarlı davranan ve geri dönüşümü layıkı ile kullanan kişilerin çabaları da, duyarsız davranan ve geri dönüşüme çöp atan insanlarımızın sayesinde boşa gitmektedir.
Çevremizdeki birçok insan yetkililerle görüşerek apartmanına, iş yerine geri dönüşüm kutularını tedarik etmiş cam, plastik, kağıt gibi atıkları burada toplama gayretine girmiştir.  Bizim apartmanda ise 4 tane geri dönüşüm kutusu var. Apartman sakinleri olarak hem kendimiz için, hem de ileriki nesiller için üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışmaktayız. Çok zor değil inanın. Görevli kurumlar bu kutuları rutin olarak gelip boşaltımını yapıyorlar. Bize sadece duyarlı bir vatandaş olmak kalıyor.

Hepimiz biliyoruz ki kâğıdın ana hammaddesi ağaçtır ve memleketimizde orman kaynaklarının tüketiminde kağıt sanayi önemli etkenlerdendir.
Kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması;
Hava kirliliğini  %74-94
Su kirliliğini  %35
Su kullanımını  %45 azaltabilmektedir.
Örneğin 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Bunlar sadece geri dönüşümden birkaç örnek.

“NEFESİMİZ KESİLMESİN” istiyorsak, güzel sağlıklı yaşamak ve bizden sonraki nesillere güzel bir gelecek tayin etmek istiyorsak LÜTFEN DUYARLI OLALIM. GERİ DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİP LAYIKI İLE KULLANALIM
Özel Haber
CENNET BİRER