Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Rıza Yıldırım 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamada bulundu;''. Dünya nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29’unu oluşturan engellilerin günü. Sorunları bitmeyen, çözüleceğine yenileriyle şaşkına dönen engellilerin günü. 
 
Sürekli değişen düzenlemelerle, uygulamalarla haklarımıza erişemez duruma getirildik. Çalışamayan ve bu nedenle engelli aylığı almak zorunda olan binlerce engelli yine zor durumda bırakılmıştır.
 
Engelli aylığı almak artık sırat köprüsünü geçmekten zor olmuştur. Yüzlerce engelli iki yılı aşkın süredir yaptığı başvuruya yanıt beklemektedir.
 
Aylık bağlananların bir kısmının ise çeşitli bahanelerle aylıkları kesilmiş ve yapılan ödemeler yüksek faizle geri istenmiştir. Sürekli raporu olanlardan bile yeni rapor istenerek, mevzuata aykırı işlem yapılmaya başlanmıştır.
 
 
2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Yasa ile tüm kamu alanlarının, binalarının ve toplu ulaşım araçlarının 7 yıl içinde engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi hüküm altına alınmıştır. Ancak hükümet, belediyeler bu görevini yerine getirmediği gibi geçtiğimiz yaz bir yasa değişikliğiyle 7 yıllık süreyi sonsuza kadar uzatmıştır.
 
Engelli yollar, kaldırımlar, binalar, araçlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde bir engelli arkadaşımız daha kaza kurbanı olmuş ve yaşamını yitirmiştir. Daha kaç arkadaşımız kaza kurbanı olmalı, kaç arkadaşımız yaşamını yitirmelidir.
 
 Engellilerin istihdamı hala çözümlenmemiştir. Yıllardır boş bekletilen memur kadrolarının doldurulması sözü verilmiştir. Bu sözün de gereği yapılmamıştır.
 
Son olarak açılan sınavlarla 7 binin üzerinde engellinin boş kadrolara alınacağı ilan edilmiştir. Tartışmalara neden olan sınavın ardından sadece 2 bin engelli memur kadrosuna alınmış, yine hüsran yaşanmıştır.
  
Engellilerin sağlık sigortasından yararlanma koşulları gün geçtikçe azalmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerle tedaviden ilaca, bizleri yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu tıbbi araç ve gereçlere varıncaya kadar her şeyin katkı payları artırılmıştır.
 
Süreğen hastalar başta olmak üzere engellilerin tedavilerini sürdürebilmeleri için gerekli tıbbi tahlillere dahi sınırlama getirilmiştir. Yeterli geliri olmadığı için sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenen bir engelliden hangi akla hizmetle katkı payı alınmaktadır?
  
Engellilerin herkes kadar eşit koşullarda yaşamaya hakları yok mu?
 
Anayasamız, yasalarımız, uluslararası sözleşmeler var diyor. 
Çok şey değil, sizden sadece sorumluluk duymanızı ve görevinizi yapmanızı istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir hayatı herkes kadar bizler de hak ediyoruz,''dedi.