Dört saatten fazla süren, Schiedam Theater a/d Schie’deki programa Karaman AKP milletvekili Recep Şeker, Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, T.C Lahey büyükelçiliği kâtibi Harun Reşt Halisoğlu’nun yanı sıra aralarında siyasiler, STK temsilcileri, akademisyenler,yerel politikacılar ve 1000'e yakın vatandaş katıldı. (HOKAF) ' Çanakkale Ruhu ' programı Kuran-ı Kerim saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 
HOKAF Başkanı Mustafa Duyar, “Geleceğimizin teminatı gençler hepinizi bu programa katılmanızdan dolayı tebrik ediyoruz. HOKAF olarak düzenlemiş olduğumuz Türk savaş tarihine altın harfler ile yazılan Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin şehitler gününü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Federasyonumuzun misyonu çerçevesinde, dil,din ve kültür alanında neslimize hizmet ve bu doğrultuda nicelikli ve nitelikli çalışmalar yapmaktayız.” dedi. 
Rotterdam Başkonslolsu Sadin Ayyıldız, “Bugün bir daha dönmemek üzere gidenlerin tarihin yazdığı en gerçek en şerefli kahramanlarını yad etmek üzere Çanakkale şehitlerini hatırlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bugün toplanmamıza vesile olan başta HOHAF olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. Anadolu'yu Anadolu yapan, Çanakkale'yi Çanakkale yapan ruhu daha iyi kavramak ve günümüzde yaşadıklarımızla bir mukayese yapıp, dersler çıkarmak gerekiyor.” ifadesini kullandı. 
Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nın I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri olduğunu aktardı. Ugurluel, “Çanakkale Savaşı’nın ana teması İngiliz, Rusya, Fransa başta olmak üzere İtilaf Devletleri’nin Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. İstanbul’a giden en kısa yol Çanakkale Boğazı’ndan geçmekti. Elbette, itilaf devletlerinin olanakları Osmanlı’dan daha iyiydi. 18 Mart 1915 tarihinde 400 gemiyle Çanakkale’ye gelen itilaf devletleri, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin rövanşını almayı hedefliyorlardı. Çanakkale Savaşı’nın ana nedeni, herkesin gözünün üzerinde olduğu İstanbul’u ele geçirmekti. Osmanlı’nın dışında tüm İslam ülkeleri sömürü devletiydi. Anneler savaşa önce eşlerini daha sonra da 15 yaşından büyük çocuklarını göndermişlerdi. Düşman gemileri içinde ağır yaralıların bulunduğu hastane gemilerine bile ateş açarak yüzlerce askerin ölmesine neden olmuşlardı. Onlar esir aldıkları Osmanlı ve diğer ittifak devleti askerlerine kötü muamele yaptıkları adeta yakarak soykırım uygularken, bizim komutan ve askerler esir aldıkları yabancı askerlere çok iyi davranmışlardır.” dedi.
GENÇLERE ÇANAKKALE İYİ ANLATILMALI 
“İstanbul düşerse, Osmanlı düşer” felsefesiyle hareket eden Osmanlı askerlerinin büyük mücadele örneği sergilediklerini dile getiren Uğurluel, ancak binlerce askerin şehit olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün deniz savaşında olmadığını, ancak kara savaşında zekası ve bilgisiyle önemli kahramanlık gösterdiğini vurguladı. Uğurluel, “Gençlere Çanakkale Savaşı’nı çok iyi anlatmamız gerekir. Çanakkale tarihini, ruhunu, felsefesini, şuurunu, ülkeye kazandırdığı değerleri herkesin bilmesi gerekir.” diye konuştu.
Halk ozanı Ahmet Baydaroğlu birbirinden güzel kahramanlık türküleriyle konukları duygulandırdı. Etkinlik kapsamında Gökkuşağı tiyatro sanatçısı Ömer Atıf tek kişilik oyun ile Çanakkale ruhunu canlandırdı. 
Yazar Bayram Altıntaş, Yavuz Nufel ve Abdullah Güven’in de sahne aldığı programda, Ömer Atif ve arkadaşlarının sergilediği Kınalı Hasan Piyesi, salonda bulunanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu. 
Hollanda Çanakkale Müzesi sahibi Bülent Türker ise  Çanakkale Savaşı’na ait materyallerden oluşan müze, fotoğraf sergisini gelen davetlilere anlattı. Program daha sonra geceye sponsor olan işadamlarına verilen plaket töreni ile sona erdi.