Hz. Mevlana’nın annesi ile ağabeyi ve akrabalarının mezarlarının bulunduğu Aktekke Camisi önünde başlayan yürüyüşe, Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, daire müdürleri ile vatandaşlar ve yürüyüşe katılacak olanlar katıldı. Yürüyüş öncesi Vali Murat Koca ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, yürüyüşe katılan liderlere Konya Valisi ve Uluslararası Mevlana Vakfına teslim edilmek üzere birer Türk Bayrağı verdi. Bu yapılan yürüyüşün çok eski yıllara dayandığını ifade eden Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, “Hz. Mevlana berkten ailesi ile birlikte önce Mekke ve Medine’ye gitmiş sonra Anadolu’ya geçip Karaman’a kadar gelmiş. 7 yıl Karaman’da misafir olmuştur. Aktekke Camisi’nin içerisinde ise annesi, ağabeyi ve diğer akrabalarının mezarları buradadır. Hz. Mevlana Alâeddin Keykubat’ın daveti üzerine babasıyla birlikte Konya’ya gitmiştir. Bu sene böyle bir yürüyüş başlatıyoruz. Bugün ilkini başlattığımız yürüyüş her yıl yapılacak diye konuştu. 
Karaman Valisi Murat Koca’da “İnsanlığın Dünyamızın sevgi ve barışa her geçen gün ihtiyacı var. Hz. Mevlana’nın 788 yıl önce yaptığı yürüyüşü biz bugün aynı güzergâhtan giderek yapacağız. Bu yıl ilkini başlattığımız yürüyüşün gelecek yıllarda da devam etmesini diliyorum. Hz. Mevlana’yı tüm dünya tanıyor. Bu yürüyüş Karaman ve Konya’ya büyük katkı sağlayacaktır dedi. 
Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise, ”Türk dilinin başkenti, sevgi ve hoşgörünün diyarından bu günkü koşullarda hem ülkemiz hem de dünyanın dostluk, kardeşlik ve barışın ihtiyaç olduğu en önemli günlerden bir tanesini Karaman’dan mesaj olarak yürüyüşle göstermiş oluyoruz. Ben bu yürüyüşe destek olan herkese teşekkür ediyorum. Gelecek yıllarda bu yürüyüş geniş katılımlarla birlikte sevginin hoşgörünün yayıldığı bir merkez olur Karaman dedi.                   
AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker’de “Hz. Mevlana’nın misyonunun uluslararası alana taşınmasında böyle bir yürüyüşün, yıllar öncesine dayanan bir hicretin bir saygı olarak Karaman’dan başlatılması bizleri ayrıca mutlu etmiştir diye konuştu. 
Yapılar duanın ardından yürüyüş başladı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı ve 4 gün sürecek olan yürüyüş Dinek, Karadağ, Madenşehri, Değle üzerinden Süleymanhacı köyü ve Çumra üzerinden Mevlana Müzesi'nde son bulacak.