Karaman İrfan Ataseven Anadolu Lisesi, Çanakkale ruhunu evrensel iletişim dili ‘müzik’ ile açığa çıkarmak amacıyla 'Çanakkale İçin Söyle' projesini gerçekleştirdi.

Proje kapsamında Çanakkale’deki inanç birlikteliğini Çanakkale Türküsüyle yansımasını sağlayarak, lise çağındaki öğrencilere Çanakkale farkındalığı oluşturulması amaçlandı.

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla projede, Çanakkale Türküsü seslendirildi, 17 vokal görev alarak 27 farklı enstrüman kullanıldı, 40 farklı tarihi ve turistik mekanda Çanakkale Türküsü seslendirilerek 7 dakikalık klip oluşturuldu.

Proje sorumlusu Okul İngilizce Öğretmeni Muhammed Uğur, yaptığı açıklamada, öğrencilerin Çanakkale’ye sahip çıkmaları için bu projeyi yaptıklarını söyledi.

Çanakkale’nin manevi açıdan zengin olduğunu ve bu maneviyatın öğrencilere yansıtılması gerektiğini dile getiren Uğur, "Çanakkale İçin Söyle projemizin başlatmamızda ki amaç Çanakkale gibi maneviyatı yüksek olan böyle bütünleştirici bir değerimizi lise çağındaki öğrencilerimize hatırlatmaktı. Bunu da onların en çok tercih ettiği iletişim dili olan müzikle yapmaktı. Onlara Çanakkale’yi kendilerinin bildiği bir dille ifade etmelerine olanak sağlamış olduk" dedi.

Karaman’daki 20 farklı liseden öğrencilerin projeye dahil olduğunu aktaran Uğur, "Karaman’daki her liseden öğrencimiz projeye dahil oldu. Ortaya çıkan mozaik bu anlamda Çanakkale’deki inanç birlikteliğinin bir yansıması oldu. Çanakkale’yle alakalı farkındalık oluşturduk. Günümüz gençlerimizde bu anlamda biz maneviyat eksikliğinden sürekli şikayet ederiz ama gençlerimiz bunun aksine fırsat verildiği zaman değerlerine nasıl sahip çıkabileceğini bunu kendi bildikleri yöntemlerle nasıl Çanakkale’yi maneviyatlarını nasıl ifade edebileceklerini göstermiş olduk" dile konuştu.

- Çanakkale, müzik ile anlatılmaya çalışıldı

Proje ile Karaman’daki genç ve kaliteli müzisyenleri bir araya toplayarak çekim yaptıklarına dikkat çeken Uğur, "Güzel bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra Karaman’da yapılacak bir proje de başka projelere de zemin hazırladığını düşünüyoruz. Daha büyük projeler Karaman hak ediyor yapabilir potansiyeli var. Sadece fırsat verilmesi gerekiyor. Biz bu proje ile ön ayak olmuş olduk.  Bundan sonraki çalışmalar daha güzel olur daha büyük projelere imza atılır. Çanakkale de manevi bir değer. Bizde bu Çanakkale’mizi müzik ile anlatmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.

- Klipte tarihi eserler ön plana çıkarıldı

Projeye Kasım ayında başlandığını hatırlatan Uğur, şöyle konuştu:

"7 dakikalık bir klip ama biz Kasım ayından beri uğraştık mücadele verdik emek verdik. Karaman’ın birçok tarihi ve turistik yerinde çekim yaptık. Toplam 40 farklı yere gittik, 40 farklı çekim yaptık. Öğrencilerimizi ön planda tuttuk, tarihi eserlerimizi ön plana çıkardık. Karaman’ın köklü bir tarihinin olduğunu klip de gösterdik. Proje tamamlandıktan sonra çekimler klip aşamasına getirilecek. Amacımızdan bir tanesi bunun bir galasını yapmayı düşünüyoruz. Klibi ilk olarak öğrencilerimize izletmeyi düşünüyoruz. Daha sonra okullarımızın il çapındaki yaptığı Çanakkale programlarında dahil etmeyi düşünüyoruz. Sosyal platformda bunu yayacağız. Öğrencilerimizin Çanakkale’ye sahip çıkması açısından önem taşıyor. Biz bunları gençlerimize yaptırdık ve ortaya profesyonel bir iş çıktı. Öğrencilerimiz kar kış demeden bu projeye destek verdi."