KMÜ Kütüphane bahçesinde bir araya gelen yüze yakın öğrenci yatağa bağımlı hastaları anlamak amacıyla hareketsiz bir şekilde çimlere uzandı. Birçok öğrenci hareketsiz kalma konusunda başarısız olsa da yatağa bağımlı hastaları anlama ve üniversitedeki diğer öğrenci arkadaşları için farkındalık yaratma konusunda anlamlı bir etkinliğe imza attı.

“Hareket edememek çok zor bir durum”

Etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Keriman Yıldız, öğrencilerle birlikte yatağa bağımlı olarak yaşayan hastaların duygularını bir nebze olsun anlamak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek şöyle konuştu: “Bu hastalar çok zor koşullarda yaşamaya çalışıyorlar. Vücutlarında ağrıyan kısımları olmasına rağmen kendilerini düzeltemeyen bu hastalar aynı zamanda mahremiyetleri gereği de rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar. Umarım öğrencilerimiz bu uygulamadan iyi sonuçlar çıkartır ve düzenlemiş olduğumuz etkinlikle yatağa bağımlı hastalarımızın yaşamış oldukları sıkıntılara daha fazla dikkat çekmiş oluruz.” 

Yaşlı Bakımı Programı Öğrencileri Duygularını Paylaştı

Etkinlikte söz alan Yaşlı Bakımı Programı öğrencilerinden Kübra Güzel sık sık huzurevlerinde staja gittiklerini fakat bu aşamada hastaların psikolojilerini çok fazla anlayamadıklarını ifade ederek, “Onlara ne kadar yardımcı olmaya çalışsak da onları tamamen anlayamıyoruz. Yapmış olduğumuz bu uygulama ile onları daha iyi anlamaya çalıştık. Hastalarımızın yaşadıklarını temsili olarak da olsa yaşamanın, en azından anlamaya çalışmanın bizim açımızdan yararlı olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

Öğrencilerden Büşra Saatçioğlu ise etkinlik süresince çok zorlandığını söyleyerek, “Kıpırdayamamak, vücudunuz kaşındığında kaşıyamamak, ihtiyaçlarınızı karşılayamamak gerçekten zor bir durum. Yaşanan sıkıntıları anlatarak bu hissi elbette ki yaratamayız fakat deneyerek onları anlamaya çalışabiliriz.” şeklinde konuştu. 

Yaşlı Bakımı Programı öğrencisi Zeynep Saç da bu tip etkinlikleri çok faydalı bulduğunu ve elinden geldiğince bu uygulamalarda yer aldığını vurgulayarak, “Ailemde çok fazla yaşlı var ve onları anlamak hoşuma gidiyor. Uygulamayı yaparken kimsenin bana yardımcı olamayacağını düşündüm, yalnız olduğumu hayal ettim ve bunun düşüncesi dahi sıkıntı vericiydi. Kimseyi bu duruma düşürmemeye gayret göstermemiz ve hastalarımıza daha fazla ilgi göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.