YOZGAT (AA) - ALPAGU Federasyonu tarafından düzenlenen ALPAGU Türkiye Şampiyonası Yozgat'ın Sorgun ilçesinde başladı.

Sorgun Kapalı Spor Salonu'ndaki şampiyonaya, 18 ilden 250'nin üzerinde sporcu katılıyor.

ALPAGU Federasyonu Başkanı Abdullah Canbulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ALPAGU sporunun yeni bir spor olmadığını, Türklerin en eski sporlarından biri olduğunu söyledi.

Kazım Karabekir Paşa tarafından güçlü, uyumlu, dinç ve akılcı olmaları için askerlerine öğrettiği alpagu sporunu yeniden yaygınlaştırmaya çalıştıklarının altını çizen Canbulat "5 bin yıl önce yaygın olan, özellikle dinç ve zeki olmaları için askerlere öğretilen bu sporu yeniden canlandırmak en büyük arzumuzdur. ALPAGU yalnız asker anlamına gelmektedir ve adalet, liyakat, performans, akılcı, güçlü ve uyumlu kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır" diye konuştu.

ALPAGU sporunda kategorilerin tuğ olarak adlandırıldığını, 81 il temsilcisi, 82 hakem, 7 bölge başkanı ile çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Canbulat, Sorgun'daki şampiyonaya 30 hakem, 26 antrenör ve 250'nin üzerinde sporcunun katıldığını kaydetti.

Canbulat, turnuvanın minik erkek, yıldız bayan, yıldız erkek, genç bayan, genç erkek, büyük erkek olma üzere 6 kategoride yapıldığı belirtti.