Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Arıcı, Yalova’da Türk hakemliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Milli Takımının Dünya Kupası’na gidemediği dönemde Cüneyt Çakır’ın Dünya Kupası’nda maç yönettiğini belirten Arıcı, 3 Temmuz sürecinin Türkiye futboluna büyük etki ettiğini, Türkiye’de hiçbir hakemin art niyetli olmadığını söyledi. Yalova’nın Termal İlçesinde gerçekleştirilen Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Merkezi’nin istişare toplantısına Üst Klasman Hakem Yunus Yıldırım ve 20 ilin dernek başkanı katıldı.

"ARICI: "HAKEMLERİMİZE GÜVENİYORUZ"

Son dönemde hakem hatalarına yönelik açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Arıcı, "Geçmişten beri Türk hakemleri belirli kişiler tarafından eleştiriliyor. Bizce, eleştiriler teknik olursa; hakemlerimizi daha iyiye, daha güzel maçlar yönetmesine götürecek eleştirilere her zaman varız. Ama kişilik haklarına dokunan, kişilikleriyle ilgili eleştirilere yokuz. Bunu da her platformda söylüyoruz. Bugün Türk futbolunu ve seyirciyi görüyoruz. Bu Passolig’e bağlanacak bir şey değil. 3 Temmuz sürecinden bu yana yaşanan olaylar Türk futbolunu bu hale getirdi. Ancak Türk hakemliğimize baktığımızda A Milli Takım, Dünya Kupası’na gidemiyor ama Türk hakemimiz gidebiliyor. Aldıkları eğitimler olsun, Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı katkılar olsun, Türk hakemliğinin bir yerlere gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Hata olacaktır. Ama hatanın art niyetli olmaması, teknik seviyede kalması önemlidir. Biz hiçbir zaman bir hakemimizin Merkez Hakem Komitesi Başkanı Zekeriya Alp’in söylediği şekilde art niyetli olacağını da sanmıyor ve ummuyoruz. Hakemlerimize güveniyoruz. Hakemlerimiz dünde hata yaptı, bugün de. Bundan sonraki maçlarda da hata yapacaklardır" dedi.

"ÖNCE FUTBOLCULAR KENDİLERİNİ TESTTEN GEÇİRSİN"

Türk hakemlerinin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’da daha iyi maç yönetmesiyle ilgili bir soruya da cevap veren Arıcı şunları söyledi:

"Hepimiz maçları seyrediyoruz. Avrupa kupalarını ve liglerini seyrediyoruz. Türkiye’deki maçları seyrediyoruz. Aynı futbolcularımız Avrupa’da Avrupalı hakemlerle oynadıklarında aynı şekilde karşılık verebiliyorlar mı acaba? Oradaki yönetim tarzıyla Türkiye’deki yönetim ve oyun tarzıyla, kafa yapısıyla çok farklı olduklarına ben de inanıyorum. Avrupa’da kart görmeyenler Türkiye’de bol bol kart görmeye çalışıyor. Önce futbolcular kendilerini testten geçirsin. Futbolcularımız Türkiye’deki kadar Avrupa’da rahat hareket edebiliyorlar mı? Galatasaray’ın Avrupa’daki bir maçında karşılaşmanın hakemi yapılan tezahürat sonucu oyunu durdurdu ve bekletti. Bunu hepimiz gördük. Hakemlerimiz Türkiye’de de Avrupa’da da aynı seviyede maçlarını yönetiyorlar. Ama Türkiye’de baskı grupları hakemleri baskı altına almaya çalışıyorlar. Bunu da kabul etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.