Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yeni aldığı kararları değerlendirdi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak amacıyla gittiği Brüksel’de bulunan Bakan Kılıç, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye Futbol Federasyonu’nun hakemlere verilecek yetkilerle ilgili kararı hakkında değerlendirmede bulunarak hakemlerin rahat ve objektif karar verebilmesi için gerekli ortamın sağlanması gerektiğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Güncel bir konu olduğu için hakem camiasının kendini baskı altında hissetmesinden dolayı futbol federasyonu hakemlere destek olmak için bu kararı almış olabilir” dedi.

“BEN TÜRKİYE’NİN ÖRNEK GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUM"

Statlarda yaşanan olaylarda özel güvenliğin eksik kalmasının psikolojik mi yoksa eğitim eksikliğinden mi olduğu tartışmasının da masaya yatırıldığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, emniyet güçlerinin statlarda güvenliği sağlaması adına İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Bakan Çağatay Kılıç uluslararası müsabakalarda yapılan uyarıların anında yerine getirildiğini belirterek, “Şunu çok iyi biliyoruz ki uluslararası anlamda hep bir şeyi yanlış yapıyoruz. Ben Türkiye’de yapılan müsabakaların nasıl yapıldığının ve nerede yapıldığının örnek gösterilmesini istiyorum. Yurt dışındaki örnekleri Türkiye’ye örnek göstermek istemiyorum. Uluslararası yüksek nitelikteki müsabakalarda yapılan uyarılar anında yerine getiriliyor. Uyarılara göre hareket ediliyor. Orada olabiliyor da niye burada olmuyor. Bunu beraberce masaya yatırıp inşallah çözümünü bulacağız” şeklinde konuştu.

“İLKE KARARIN DEVAMI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, son dönemde yaşanan olumsuz olaylar üzerine hakemlere destek verip, yetkilerinin artırılması hakkındaki açıklamalarını değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç, geçen hafta kulüpler birliğinin ve federasyon yönetiminin kendisine yaptığı ziyarette de bir takım kararlar aldıklarını belirtti. Bakan Çağatay Kılıç, “TFF tarafından açıklanan yetkilerin, hakemlere ayrılmış bölümdeki aktivitelerin ilke kararının devamı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Akreditasyon uygulamasına da vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Genel olarak spor alanlarının içerisinde belli akreditasyonlarla bulunulması gereken bölgelerin dışında bulunulmaması gerektiği konusundaki çalışmaların bir parçası olarak görüyorum” diye konuştu.

"ÜMİT EDİYORUM Kİ BU KARAR HAKEMLERİN GÖREVLERİNİ BİRAZ DAHA RAHAT YAPABİLME İMKANI SAĞLAR"

Uluslararası standartlarda hakemler saha içerisindeki olaylarla alakalı olarak, müsabakayla ilgili son kararı vermekle yetkili olduğuna değinen Bakan Çağatay Kılıç, geçmişte yaşanılan bir maçtan örnek vererek şöyle devam etti:

“Bir takımımızın uluslararası müsabakasında, hakem yaşanan olumsuz tribün olayından dolayı ara verip soyunma odasına doğru giderken anons yaptırıp geri döndü. Ama dönmeyebilirdi. Bu onun yetkisinde olan bir şey. Dolayısıyla dünya uygulamalarında farklı bir şey olduğunu düşünmüyorum.”

Maç öncesi ve sonrasında maçla ilgili kararların tamamının hakem yetkisinde olduğuna vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Hakemlerinde kendi içlerinde görevlerini iyi ve rahat bir şekilde yapabilmeleri için onlara da gerekli ortamın sağlanması gerekiyor. Ümit ediyorum ki bu adım onların görevlerini biraz daha rahat yapabilmeleri için imkan sağlar” ifadelerini kullandı.