Bakan Kılıç, Turkish Airlines Open Antalya’daki turnuvada yaptığı açıklamada, “Türkiye’de en çok lisanslı golfçü Ağrı’dan çıkıyor” dedi.

European Tour takviminde yer alan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Turkish Airlines Open Antalya’nın Serik ilçesi Belek beldesinde The Montgomerie Maxx Royal Golf Kulübü’nde devam ediyor. Toplam 7 milyon dolar ödülün verileceği organizasyona 78 profesyonel golfçünün katılırken, geçen yılın şampiyonu Victor Dubuisson’un yanı sıra, Lee Westwood, Sergio Garcia, Henrik Stenson gibi ünlü profesyonel oyuncuların da yer alıyor.

"EN ÇOK LİSANSLI GOLFÇÜ AĞRI’DAN"

Devam eden turnuvada Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’nin golf sporuna ilişkin ciddi yatırımlar yaptığını belirten Bakan Kılıç, özellikle gençlerin spora yönelmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Türkiye’de 184 gençlik merkezinin olduğunu ve 100 adetinin de yapılmaya başlanacağını kaydeden Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

"Oyuncular ve sporcular buraya gelmeye devam edecekler. Geleneksel olarak golfün belli bir gruba ait olduğunu biliyoruz. Türkiye’de en çok lisanslı golfçünün Ağrı’dan geldiğini biliyoruz. İstanbul ve diğer illerden değil Ağrı’dan geliyor. Farklı alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eminim gelecekte ilginç sonuçlar elde edeceğiz. Sadece belli spor alanlarında daha çok tanınıyoruz. Tabi ki şu anda üzerinde durduğumuz spor dalı sadece golf değil. Gençlere erken bir yaşta hangi alanda yeteneklerini geliştirebileceklerini öğretmek lazım. Okullarımıza elektronik tablet uygulaması getiriyoruz. Bu tabletler aracılığıyla bazı görsel ve yazılı paylaşımlar yapıyoruz. Gençlik merkezlerini inşa ediyoruz. Türkiye’de 184 gençlik merkezi var ve 100 tane daha etmeye çalışıyoruz. Bu merkezler gençlerimize farklı spor dallarını incelemeyi ve faaliyetlerde bulunma imkanı sağlıyor. Futbol dünyada en fazla takipçisi olan bir dal. Birçok genç futbolcu olmak istiyor. Onları futbol sahalarından alalım demeyelim de başka alanlara da yönlendirelim alternatif sunalım. Bence bu hepimize daha iyi şans verecektir."

"21 GOLF SAHAMIZ VAR"

Türkiye’de yapılması planlanan Rider Kupası için çalışmaların sürdüğüne değinen Bakan Kılıç, Türkiye’nin 4 bir yanında tam 21 golf sahasının olduğunu söyledi. Çok modern sahaların inşa edildiğini de vurgulayan Bakan Kılıç, "Türkiye birçok spor müsabakasına ev sahipliği yaparken başarılı olan bir ülke. Her zaman belli bir konuda ulaşabileceğimiz bir seviye var. Federasyon Başkanı Ağaoğlu ile bu konuyu da görüştük. Hükümetin 2022 ile ilgili çalışmaları da devam edecek. Bu bir yarış ve bu yarışa ulaşmak için Rider Kupası’na ulaşmak için çalışmalar ve destekler devam ediyor. Biz bu yarışa gireceğiz. Evet son derece iyi bir sahadasınız. Kısa süre öncesine kadar bu kadar çok sahamız yoktu. Ülkenin 4 bir yanında 21 sahamız var. Gelecekle ilgili hedeflerimiz arasında çok daha iyi tesislerin inşa edileceği var. Futbol stadyumları inşa ediliyor ama sadece futbol değil başka spor faaliyetleri de burada gerçekleştirilebilir. Bunları spor sahalarına dönüştürebilirsiniz. Sosyal bazı faaliyetlerde yapılabilir. Çok modern şekilde inşa ediliyor" açıklamasını yaptı.

"THY’NİN SPONSORLUKTAN ÇEKİLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM"

Bir gazetecinin "Türk Hava Yolları’nın golf sponsorluğundan ayrılacak mı?" şeklindeki sorununa Bakan Kılıç, "Ben Türk Hava Yolları’nın bu sponsorluktan ayrılacağına dair herhangi bir bilgi almadım. Ve çekileceklerini de zannetmiyorum. Ama yetkililere bununla ilgili soru sorup bilgi alacağım. Bir çok amatör lige sponsorluk yapan THY’nin çekileceğini zannetmiyorum" yanıtını verdi.

OLİMPİYAT HEDEFİ

Yabancı bir gazetecinin golf sporuna ilişkin olimpiyat hedeflerini sorması üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin birçok spor müsabakasına ev sahipliği yapabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Olimpiyat hedeflerinin de olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç şunları kaydetti:

"Türkiye’nin uluslararası alandaki müsabakalara ilişkin hiçbir çekincesi olmayacak. Olimpiyat adaylığı konusu çok üst düzey bir koordinasyonu gerektiren bir olay. O nedenle biraz vaktimizde var. Değerlendirmeleri de tam olarak yaparak tecrübelere göre karar vereceğiz. Rider Kupası gibi bir müsabakaya ev sahipliği yapacaksanız bununla ilgili bir o ihtiyacı karşılayacak bir sahaya ihtiyaç var. Bu alanın oluşturulacağı yerlerimiz var. Coğrafi ve mali boyutları değerlendirdik ve bu alanda bir geri adam atmak istemiyoruz. Biz golf de dünya gündemindeyiz. Dünyanın her yerinden oyuncular gelip burada daha keyifli sporlar yapmalı. Rider Kupası’nı eğer bir şeylerle karşılaştıracaksak futbolda şampiyonlar ligi ile karşılaştırabiliriz. Türkiye belli alanlarda giderek daha güçlü bir hale geliyor. Bu bize belli bir güvence sağlıyor. Kendimize daha çok güven duyuyoruz uluslararası alanda. Belli alanda başarıya ulaşmak için bir lobi faaliyetini yürütmek lazım. Bu konuda rekabeti nasıl yapıp başarılı olacağımızı bilmek lazım. En deneyimli bir kişi bile her gün bir şeyler öğrenir."

AĞAOĞLU: "RİDER KUPASI İÇİN SAHA OLMAMASI DEZAVANTAJ"

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu da Rider Kupası’na ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tek dezavantajının Rider Kupası’na uygun sahanın olmadığını söyledi. Rider Kupası’na uygun sahaların oluşması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Ağaoğlu, "Rider Kupası ile ilgili bir anlaşma yapmadık ama bu seriyi devam ettireceğiz. Rider Kupası’nın bütçesinin yüzde 65 oranında bir organizasyon bu organizasyon. 90 km’lik bir alanda 30 bin yatak istiyor. Ama bizim bu alandaki yatak kapasitemiz 65 bin. Bu alandaki tek dezavantajımız buradaki sahaların hemen hepsi Rider kupası için tasarlanan sahalar değil. Rider’e göre bir saha tasarımı için görüşmeler devam ediyor. Bizim turnuvaya 2024’e kadar taahütümüz var" açıklamalarını yaptı.

Bakan Kılıç ve federasyon başkanı Ağaoğlu, açıklamalarınınnın ardından alanda bulunan THY Uçuş simülatörüyle uçuş denemesi yaptı.