Galatasaray’ın eski milli yıldızı Ergün Penbe, Zonguldak’ta minik öğrencilere sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Türk futbolunun geriye gittiğini öne süren Penbe, "Türk futbolu maalesef biraz sıkıntılı. Gerek milli takımda gerek kulüp bazında alınan sonuçlar pek iç açıcı değil. Bu, ülke futbolunun geriye gittiğini gösteriyor" dedi.

Zonguldak Alparslan İlkokulu’na ziyaret gerçekleştiren Galatasaraylı eski futbolcu, öğrencilerin sorularını cevapladı. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Penbe, genç sporculara tecrübelerinden ve Galatasaray’da yaşadığı başarılardan bahsetti. Sınıfta okulun spor takımlarında yer alan öğrencilerle gerçekleştirilen sohbetin ardından bahçeye çıkan Ergün Penbe, öğrencilerle fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

"TÜRK FUTBOLU BİRAZ SIKINTILI"

Milli takım ve kulüp bazında alınan sonuçların pek iç açıcı olmadığını belirten Penbe, "Türk futbolu maalesef biraz sıkıntılı. Gerek milli takımda gerek kulüp bazında alınan sonuçlar pek iç açıcı değil. Bu, ülke futbolunun geriye gittiğini gösteriyor. Bunun sebebi de tabii ki oyuncu yetişmemesinden kaynaklanıyor. Yıldız oyuncuların daha fazla olması gerekiyor. Altyapıdan çıkan futbolcuların daha fazla olması gerekiyor ki, Türk futbolu bir yerlere gelsin. Maalesef bunları başaramıyoruz" dedi.

"BİRÇOK ÜLKE FUTBOLA YATIRIM YAPIYOR"

Türkiye’de diğer ülkelere göre futbola yatırımın daha az olduğunu söyleyen Penbe, "Birçok ülke, ülke olarak futbola yatırım yaparken, sanki bizim ülkemizde bu yatırımlar daha azmış gibi geliyor. Çoğu ülkeden nüfus olarak daha fazlayken yıldızlarımıza baktığımız zaman onlara göre daha az. Ben şuna inanıyorum, dünyanın en iyi teknik direktörü de olsanız futbolcular sizi istemediği sürece başarılı olamazsınız. Bir teknik direktör olarak düşündüğümüzde futbolcular sizin için mücadele etmiyorsa, sizin için o formayı kabullenmiyorsa dünyanın en iyi hocası olsanız da başarılı olmanız çok zor" şeklinde konuştu.

"KARAKTERLİ OYUNCULAR ÇOK ÖNEMLİ"

Oyuncuların birbirini sevmesi ve takım ruhunu sahaya yansıtması gibi durumların önemli olduğunu ifade eden Penbe, "Onun için karakterli oyuncular çok önemli, oyuncuların sizi sevmesi çok önemli, birbirlerini sevmesi çok önemli, takım ruhunu sahaya yansıtmak çok önemli. Ben bunlara inanıyorum. Gönül istiyor ki, Türk futbolu daha da ileriye gitsin, yıldızlarımız yetişmiş olsun, Avrupa’da tekrar eski başarılar yakalansın. Bunun yanı sıra futbolun büyük sorunu oyuncuların yetişmemesi, kulüplerin iyi yönetilememesidir. Çünkü bugün Avrupa’ya baktığımız zaman kulüplerin çoğu şirketleşmiş, dernekleşmiş kulüpler ve ekonomik olarak ayakta durabilen kulüpler. Türkiye’ye bakınca ise transfer politikalarındaki yanlışlar, takımların yanlış yönetilmesi, kulüplerin girdisini çıktısını planlayamaması gibi sorunlar görüyoruz. Bu da sizi 2-3 yıl götürüyor ancak ondan sonra uzun vadede düşündüğünüzde ise birçok şeyi yanlış yaptığınızı fark ediyorsunuz ve kulüp ekonomik olarak geriye gitmiş oluyor" açıklamasında bulundu.

PASSOLİG UYGULAMASI

Penbe, Passolig uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunarak, "Bu konuyla ilgili birçok duyum alıyoruz. Hiç kimse memnun değil gibi gözüküyor. Seyirci sayısındaki düşüşü de hep beraber gözlemliyoruz. Buna yetkililerin bir an önce çare bulması gerekiyor. Bugün büyük takımlarımıza bile geçen senelere baktığımız zaman seyirci sayılarında azalma var. Onun için buna bir tedbir alınması gerekiyor. Şu anki görüntü olarak Passolig’in de hedeflediği seviyede değil. Zaten onun için bir an önce önlem alınması gerekiyor. Seyirciyi tekrar sahalara çekmek gerekiyor. Çünkü seyirci futbolun büyük bir parçası, onların da orada olmaları gerekiyor. Bunun için yeniden bir yol haritası çizilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.