İSTANBUL (AA) - Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Spor Toto Süper Lig'in ilk haftasında Eskişehirspor karşısında UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanşında oynanan Shakhtar Donetsk maçına göre takımını iki değişiklikle sahaya sürdü.

Portekizli teknik adam, Ukrayna'da oynanan rövanş maçında kırmızı kart gören Danimarkalı Simon Kjaer'in yerine Senegalli stoper Abdoulaye Ba'ya şans verdi. Pereira'nın UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında Yunan ekibi Atromitos karşısında Alves ve Ba'yı oynatacağı için Eskişehirspor mücadelesinde bu ikiliyi stoperde birlikte görev verdiği öğrenildi. Kjaer ise yedek soyundu.

Deneyimli teknik adam, geçen sezonun 33. haftasında İstanbul Başakşehir maçında kırmızı kart gören ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'ndan 4 maç ceza alan Caner Erkin'in yerine ise sol bekte Hasan Ali Kaldırım'a şans tanıdı.

Sarı-lacivertlilerde kalede Volkan Demirel görev alırken, savunma dörtlüsü Şener Özbayraklı, Bruno Alves, Ba, Hasan Ali Kaldırım şeklinde oluştu. Orta sahada Shakhtar Donetsk maçındaki oyunculara şans tanıyan Pereria, ön liberoda Josef de Souza ile Meireles'i oynattı. Sağ kanatta Luis Nani, sol kanatta ise Diego oynarken, ileri uçta Moussa Sow ve Jose Fernanadao ikilisi yer aldı.

 

 

- Van Persie kulübede

 

Fenerbahçe'nin Hollandalı yıldız transferi Robin van Persie, sakatlığını atlatmasına rağmen hazır olmadığı gerekçesiyle Pereira tarafından yedekte oturtuldu.

Sarı-lacivertlilerle ilk resmi maçına Shakhtar Donetsk'le oynanan ilk müsabakada çıkan Van Persie, sahada 22 dakika kalmıştı. Rövanşta sağ üst ön adalesindeki zorlanma sebebiyle 18 kişilik kadroya dahil edilmeyen golcü futbolcu, takımdan bir süre ayrı kalmıştı.

Son iki gündür takımla çalışmalara başlayan yıldız futbolcu, Eskişehirspor karşısında 18 kişilik maç kadrosuna girerek yedek kulübesinde forma şansı bekledi.

Fenerbahçe'e sakatlığı bulunan Gökhan Gönül ise kadroda yine yer almadı.

 

- Stoch'tan ayrılık sinyali

 

Son iki sezonu başka takımlarda kiralık geçirdikten sonra tekrar Fenerbahçe'ye dönen Slovak futbolcu Miroslav Stoch, Eskişehirspor maçının 18 kişilik kadrosuna alınmazken, sosyal medya hesabından sarı-lacivertli takımdan ayrılacağını duyurdu.

Adı başka takımlarla da anılan ve takımdan ayrılacağı konuşulan Stoch, yabancı kontenjanı sebebiyle de ilk 18'e alınamadı. Slovak futbolcu sosyal paylaşım sitesi "Instagram" hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Bu mesaj tüm Fenerbahçe taraftarına! Bana olan desteğiniz beni çok mutlu etti ve onurlandırdı. Sizin önünüzde oynamak büyük bir gururdu benim için ama artık bunu yapamayacağım. Sizlerden her gün birçok mesaj alıyorum, bu nedenle neler olduğunu açıklamak istedim. Fenerbahçe Kulübü, bana takımdan ayrılmamın daha doğru olacağını söyledi. Bunu tekrar duymak benim için çok zordu ama sorun değil. Eminim ki beni bekleyen birileri vardır ve tekrar mutlu olacağım. Her ne olursa olsun, Fenerbahçe taraftarı olarak sizler her zaman kalbimde ilk sıraya sahip olacaksınız. Çok üzgünüm, ama yapabileceğim hiçbir şey yok."

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından yeni uygulanan yabancı kuralına göre takımlar 18 kişilik maç kadrosunda en fazla 11 yabancı futbolcu bulundurabiliyor.

Teknik direktör Vitor Pereira yabancı haklarını ilk 11'de Ba, Souza, Sow, Fernandao, Diego, Meireles, Nani ve Alves'den yana kullanırken, yedek kulübesine ise kaleci Fabiano Ribeiro, Kjaer ve Van Persie'yi aldı.

Stoch'un dışında federasyona ismi bildirilen Michel Kadlec de kadroya dahil edilmedi.

TFF'ye isimleri bildirilmeyen yabancı oyuncular Milos Krasic ile Samuel Holmen de kadroda yer almadılar.

 

- Ozan Tufan ve Volkan Şen tribünde

 

Fenerbahçe'nin Bursaspor'dan transfer ettiği Ozan Tufan ve Volkan Şen, karşılaşmayı tribünden izledi.

TFF'ye isimleri bildirilmesine rağmen henüz takımla çalışma fırsatı bulamayan iki futbolcu, Eskişehirspor maçını locadan takip etti.

 

 

- Yenilerin ilk lig maçı

Fenerbahçe'de yeni teknik direktör Vitor Pereira ile yeni transferler Josef de Souza, Luis Nani ve Abdoulaye Ba ilk Spor Toto Süper Lig maçına çıktı.

Ba ilk kez bir resmi maçta sarı-lacivertli formayı giyerken, diğer yeni transferler Fernandao ile Şener Özbayraklı, Fenerbahçe'yle ilk Süper Lig maçlarını oynadı.

Portekizli teknik adam ilk 11'de 5 yeni transfere forma şansı verdi.

 

- Fenerbahçe 8, Eskişehirspor 5 yabancıyla sahada

 

Yeni yabancı kuralı hakkını Fenerbahçe tamamen kullanırken, Eskişehirspor yerli futbolcu ağırlıklı bir kadroyla sahaya çıktı.

Fenerbahçe ilk 11'de 8, yedek kulübesinde ise 3 yabancı futbolcuyla maça çıkarak 11 kişilik kontenjanı doldurdu. Eskişehirspor ise ilk 11'inde 5, yedek kulübesinde ise 1 olmak üzere ilk 18'e sadece 6 yabancı futbolcu aldı. Konuk ekip teknik direktörü Michael Skibbe, ilk 11'de yabancı futbolcular Toko, Causic, Lawal, Khalifa ve Gekas'a şans verdi. Alman teknik adam yedek kulübesinde ise yabancı futbolcu olarak sadece Defederico'yu oturttu.  

 

- Volkan Demirel, 300. Süper Lig maçına çıktı

 

Fenerbahçe'nin tecrübeli kalecisi Volkan Demirel, Eskişehirspor karşısında Spor Toto Süper Lig'de 300, sarı-lacivertli forma altında ise 400. maçına çıktı.

İlk Süper Lig maçına Fenerbahçe'de 2003 yılında çıkan Volkan Demirel, Eskişehirspor karşılaşmasında iki heyecanı birden yaşadı.

Sarı-lacivertlilerle 14. sezonunu geçiren Volkan, ligde 300., toplamda da Fenerbahçe formasıyla 400. karşılaşmasını oynadı.

Fenerbahçe'nin 69 defayla Avrupa kupalarında en fazla forma giyen ismi olan Volkan, yerel kupalarda ise 31 kez sahaya çıktı. 

Volkan Demirel'in Fenerbahçe formasıyla sahaya çıktığı organizasyonlar ve karşılaşma sayıları şöyle:

 Organizasyon  Maç sayısı  Süper Lig  300  Avrupa kupaları  69  Türkiye Kupası  28  TFF Süper Kupa  3  TOPLAM  400
 

 

- Taraftardan büyük ilgi

Fenerbahçeli taraftarlar ligin ilk hafta maçına büyük ilgi gösterdi.

Taraftarlar stadın tamamına yakınını doldururken, 40 bini aşkın sarı-lacivertli sporsever takımına destek oldu.

Taraftarlar maraton tribününde futbolcuların sırtı dönük olarak posterlerini açtı. Posterlerin üzerinde ise "We belive in you (Size inanıyoruz)" yazısı dikkati çekti. Okul Açık Tribünü'nün üst kısmında ise dev Fenerbahçe bayrağı açıldı.

Karşılaşmayı Eskişehirsporlu yaklaşık 300 kadar taraftar da kendilerine ayrılan tribünde takip etti.

 

- Mehmet Topal'a destek

 

Sarı-lacivertli taraftarlar, hafta içi aracına kurşun isabet eden futbolcuları Mehmet Topal'a büyük destek verdi.

Maça yedek kulübesinde başlayan milli futbolcuya sevgi gösterilerinde bulunan taraftarlar, "Hepimiz ölelim, Mehmet Topal yaşasın" ve "Sana bunu yapanlar hesabını verecek" tezahüratları yaptı.

 

- 75 günlük hasret bitti

 

Futbolseverlerin Spor Toto Süper Lig hasreti, 75 gün sonra Fenerbahçe-Eskişehirspor maçıyla sona erdi.

Spor Toto Süper Lig'de, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) merhum başkanı Hasan Doğan'ın adının verildiği 2015-2016 sezonu, 75 günlük aranın ardından Kadıköy'deki maçla başladı.

Öte yandan Fenerbahçe'de 30 Haziran'da oynadığı ve 2-0 kazandığı Kasımpaşa maçından sonra tekrar Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda lig maçına çıktı.

 

-  Van Persie'nin minik hayranı da maçı izledi

 

Fenerbahçe'nin Hollandalı yıldız futbolcu Van Persie'yi transfer etmesinin ardından üzüntünden ağlayan minik Manchester United taraftarı Louis Diamond, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın davetlisi olarak Eskişehirspor maçını tribünden izledi.

Minik taraftar ve ailesi sarı-lacivertlilerin Eskişehirspor'la oynadığı Spor Toto Süper Lig maçını locadan takip etti.