Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2015 yılında FIFA listesinde yer alacak hakemleri açıkladı. Geçen senenin FIFA Kokartlı hakemlerinden Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus’un FIFA kokartlarının alındığı duyuruldu.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, 2015 yılında FIFA listesinde yer alacak hakemleri Türkiye Futbol Federasyonu’nun İstinye’de yer alan merkezinde yapılan basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya MHK Başkanı Zekeriya Alp’nin yanı sıra, UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg ve TFF Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin katıldı. FIFA’nın üst düzey elit hakemlerden istediği yoyo testini geçemeyen ve 2014 FIFA listesinde bulunan Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım’ın 2015 FIFA listesinden çıkarıldığı duyuruldu.

“İNGİLİZCEYİ KONUŞAMAYAN FIFA HAKEMİ OLAMAZ”

Toplantıda konuşan Zekiriya Alp, “Biz FIFA’da görev alacak arkadaşlarımızın İngilizce öğrenmesi gerektiğini söylüyoruz ama bazı arkadaşlar maalesef bizim istediğimiz seviyelere bu yönde gelemiyorlar. İngilizceyi konuşamayan arkadaşımız FIFA hakemi olamaz. Mutlak suretle İngilizce’nin konuşulması lazım” dedi.

“BU KARARA İMZA ATMAM BENİ ÜZDÜ”

Listeleri FIFA’ya ilettiklerini ve yanıtın Aralık ayında geldiğini ifade eden Alp, “İlk defa bu sezon iki arkadaşımızın bu listenin dışında kalmasından dolayı böyle bir uygulama yaptık. Türk hakemliğine uzun yıllar hizmet etmiş Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus’un böyle bir durumun altında benim imzamın olmasına çok üzüldüm. Ama uymamız gereken kurallar var. Umarım yerine gelecek arkadaşlarımız aynı anlayış içinde devam edecektir” diye konuştu.

Futbolcuların hakemlere karşı daha iyimser olmasını gerektiğini ifade eden Alp, “Ümit ediyorum bu kaos ve kargaşa zaman içinde istediğimiz doğrultulara gelebilir” dedi.

KÜFÜR TARTIŞMALARINA UEFA HAKEM KURULU ÜYESİNDEN CEVAP

Kayseri Erciyesspor - Beşiktaş maçında Gökhan Töre’nin 4. hakeme söylediği iddia edilen argo kelimenin küfür sayılıp, sayılmadığı yönündeki soruyu değerlendiren UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg, “Farklı ülkelerde farklı anlaşılan kelime bu. Benim ülkemde belki bu kadar önemli değil ama bazı ülkelerde buna Türkiye’de dahil, farklı anlamlar çıkabiliyor. Kırmızı kartın çıkmasının nedenlerinden biri, oradaki teknik direktörün baskı oluşturması. Bu doğru bir Fair-Play anlayışı değil” yanıtını verdi.

2015 yılında FIFA listesinde yer alacak hakemler şöyle;

FIFA Hakem Listesi (Erkek)

Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa, Barış Şimşek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık

FIFA Yardımcı Hakem Listesi (Erkek)

Bahattin Duran, Tarık Ongun, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Ok, Aleks Taşçıoğlu, Cem Satman, Orkun Aktaş, Kemal Yılmaz, Ekrem Kan, Ceyhun Sesigüzel

FIFA Hakem Listesi (Kadın)

Dilan Deniz Gökçek İşcan, Meliz Özçiğdem, Neslihan Muratdağı, Dilek Koçbay

FIFA Yardımcı Hakem Listesi (Kadın)

Seçim Demirel, Sibel Yamaç Tamkafa, Belgin Kumru, Deybet Gök

FIFA Futsal Hakemleri

Kamil Çetin, Ozan Soykan

FIFA Plaj Futbolu Hakemleri

Arda Ergene, Yeliz Topaloğlu, Murat Ergin Gözütok