Sakarya’da resmi evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanarak haksız kazanç elde ettiği iddia edilen Judo Sakarya İl Temsilcisi Bayram Akdemir’e 1 yıl hak mahrumiyeti verildi. Türkiye Judo Federasyonu aldığı yönetim kurulu kararıyla konuyu Spor Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu’na taşıdı ve verilen cezanın kaldırılmasını talep etti. Davanın Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine rağmen Ceza Kurulu’nun Akdemir’e ’ihtar’ cezası vermesi kafa karışıklığına neden oldu.

Alınan bilgiye göre, 10-12 Mayıs 2013 tarihlerinde Eskişehir’de yapılan Ortaokullar Arası Yıldızlar Judo Türkiye Şampiyonası müsabakalarına Sakarya’dan temsilen katılan bayan sporcuların harcırah ve yolluk giderlerinin karşılanması için Sakarya Valiliği tarafından Judo Sakarya İl Temsilcisi Bayram Akdemir’e, bin 50 lira harcırah verildi. Ancak Akdemir’in, şampiyonaya gitmeyen sporcu Kübra Altın’ın yerine imza attığı ayrıca gitmediği halde kendisini de ’maça gitti’ gösterdiği iddia edildi.

Bunun üzerine judo antrenörü Sabahattin Ayyıldız, Bayram Akdemir’in "görevi kötüye kullandığı" ve "resmi belgede sahtecilik" yaptığı gerekçesiyle Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık "yetkisizlik" kararı verdi. Ardından Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen davanın görülmesine devam ediliyor.

SAKARYA İL CEZA KURULU AKDEMİR’E 1 YIL HAK MAHRUMİYETİ CEZASI VERDİ

Sakarya İl Ceza Kurulu, Bayram Akdemir’in sporcuların yerine kendisinin imza atarak yaptığı işlemi gerçek olmayan evrak düzenlemek ve kullanmak suretiyle teşkilatı kandırmak eylemi oluşturmakla 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Judo Antrenörü Sabahattin Ayyıldız da spor ahlakı ve centilmenliğine aykırı davrandığı için 1 ay hak mahrumiyeti cezası aldı. Ayyıldız bu karara itiraz etti.

SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ CEZA KURULU KARARI BOZDU

Türkiye Judo Federasyonu (TJF) adliyede dava süreci devam etmesine rağmen 10 Nisan 2014 tarihinde aldığı yönetim kurulu kararıyla konuyu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu Başkanlığı’na taşıdı. Federasyon buna gerekçe olarak ise Judo Sakarya İl Temsilcisi Bayram Akdemir’in eylemi "bilerek ve isteyerek yapmadığı"nı gösterdi ve 1 yıl hak mahrumiyeti kararının bozulmasını talep etti.

Konuyu gündemine alan Spor Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu ise Bayram Akdemir’e "Gençlik ve Spor Teşkilatına karşı yapmakla yükümlü olunan bir işlemin kasıtsız olarak yerine getirilmemesi, eksik veya yanlış yerine getirilmesi" suçundan "ihtar" cezası verdi. Dava süreci devam eden bir konu hakkında, kurulun federasyonun talebiyle aldığı karar kafa karışıklığına neden oldu.

Davaya ilişkin açıklama yapan judo antrenörü Sabahattin Ayyıldız, "Ben ceza aldım, Judo Sakarya İl Temsilcisi görevinin başında. Hırsızı yakaladım diye suçlu oldum" dedi.

Ayyıldız, spor davalarında son merci yerinin Tahkim Kurulu olduğunu ve Spor Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu’nun aldığı karara anlam veremediğini belirtti.