NEVŞEHİR (AA) - Uluslararası Kapadokya Kupası ve 4. Kademe Oryantiring Yarışmaları Göreme'de başladı.

Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından organize edilen Uluslararası Kapadokya Kupası ve 4. Kademe Oryantiring Yarışmaları kısa mesafe koşusu ile başladı. 

Koşarak harita ve pusula ile yön belirleme yöntemiyle yapılan bir dayanıklılık sporu olan oryantiring yarışlarının startı, peribacaları ve kayadan oyma kiliseleri ile ünlü Göreme beldesinde verildi.

Göreme Güvercinlik Vadisi yürüyüş yolu üzerinde bulunan başlangıç noktasından çıkış yapan İtalya, Almanya, İsveç, Norveç, Rusya, Azerbaycan ve Türkiye'den 930 sporcu, dar sokaklı mahallede önceden belirlenen parkurlarda yönlerini bulmaya çalıştı.   

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada koşarak yön bulma sporuna her geçen gün yurt genelinde ilginin arttığını ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Çolakoğlu, "Yaklaşık 1300 sporcu yarışlar için Kapadokya'da bulunuyor. Bu bölgeyi çok seviyoruz ve yerel yönetimler ciddi destekler veriyor. Biz bu yarışmaları artık uluslararası arenaya taşımayı istiyoruz" dedi.

Çolakoğlu, oryantiring sporunun koşarak, engelli bisikleti, kayak ile yapıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Oryantiring sporu koşarak yapılıyordu daha önceki yıllarda. Bu bölgede at yetiştiricileri ve binicilerin tavsiyesi ile bu yıl ilk defa atlı oryantiring yaptık. Yaklaşık iki yıllık süreç sonunda bu yarışma gerçekleşti ve dünyada ilk defa oluyor. Uluslararası spor dallarına bir spor dalı daha katacağız. Türkiye Binicilik Federasyonu ile de görüşeceğiz daha profesyonel yapılması için. Şu an 22 binici bu yarışa katılıyor. Yarışa katılanlar tamamen binici öncelikle onlara oryantiring eğitimi verildi. Binicilik özel ihtisaslı bir spor olduğu için önümüzdeki yıllarda da oryantiring sporcularına binicilik eğitimi vererek daha güzel etkinlikler yapacağız."

Atlı oryantiring dalında yarışmaya katılan sporcular belirlenen parkurda hedefleri bulmaya çalıştı. Atlı oryantiring yarışmalarının sonunda ödül törenine katılan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, parkuru ve çıkış noktasını ziyaret ederek bilgi aldı.

Yarışlar sonunda Vali Ceylan dereceye giren yarışmacılara ödüllerini verdi.

Yarışmalara en küçük oryantiring sporcusu olarak Balıkesir'den katılan 13 yaşındaki Kadir Buğra Budak ise yarışların çok iyi geçtiğini söyleyerek herkesin bu sporu yapması gerektiğinin altını çizdi. Budak, "Oryantiring hayatımızı geliştiren güzel bir spor. Milli takıma girmek istiyorum. Yaklaşık iki yıl önce başladım bu spora ve devam etmek istiyorum. Kapadokya parkurunu çok seviyorum. Burada yapılan yarışmalara her zaman katılmak istiyorum" diye konuştu.

Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde yarın uzun mesafe koşusuyla devam edecek olan yarışmalar, 29 Mart Pazar günü Gülşehir ilçesinde orta mesafe koşusuyla sona erecek.