Spor Toto Süper Lig takımlarından Mersin İdmanyurdu’nun teknik direktörü Rıza Çalımbay, son dönemde bariz hakem hatalarının ortaya çıktığını belirterek, oyuncuların yaptığı bireysel hatalardan dolayı mağlup olmanın doğal şeyler olduğunu, ancak hakemlerin yaptığı hataları kendilerinin telafi etme şanslarının bulunmadığını söyledi.

"HAKEMLERİN BARİZ HATALARI OLDU"

Çalımbay, kulüp binasında düzenlediği toplantıda, ligdeki Torku Konyaspor ve kupada oynadıkları Bursaspor maçlarını değerlendirdi. Konya karşılaşmasının, deplasmanda oynadıkları en iyi maç olduğunu dile getiren Çalımbay, "Beraberliği bile düşünmezken, maalesef mağlup olduk. Burada bizim hatamız kadar hakemlerin de maalesef bariz hataları oldu. Ya biz futboldan anlamıyoruz ya da başka türlü bakıyoruz. O pozisyonda penaltı olmamalıydı. 2 dakika sonra benzer bir pozisyonda adam topun üzerine yattı, ona faul verdi. Tabi biz de girdiğimiz bir çok güzel pozisyonu değerlendiremedik o maçta. Üstüne üstlük, o kadar üzerinde durmamıza rağmen ölü toplardan gol yedik. Bunlar da bizim hatamız" dedi.

"SIKINTILI, ŞANSSIZ BİR MAÇ GEÇİRDİK"

Oyuncuların yaptığı bireysel hatalardan dolayı mağlup olmanın doğal şeyler olduğunu ancak hakemlerin yaptığı hataları kendilerinin telafi etme şanslarının bulunmadığını vurgulayan Çalımbay, "O maçtaki hakem hatasının konuşulmadan geçiştirilmesi bizi çok üzüyor. Özellikle Anadolu takımlarında yaşanan böyle şeyler konuşulmadan geçiştiriliyor. Halbuki birazcık üzerinde durulsa, belki de hakem arkadaşlarımız daha dikkatli olacaktır ve bu hataları bir daha yapmayacaklardır. Bizim Torku Konya maçında çok üzüldüğümüz şey, oynadığımız oyunun karşılığını alamamış olmamızdır. Bu sonucu biz kendimize bağlıyoruz tabiki. Belki çalıştığımız antrenmanlarda dahi bu kadar çok pozisyona girilmez. Kaleye kadar geldik ama son paslarda maalesef dikkatli olamadık. Murat’ın atılması, hem de hakemin o penaltıyı bize göre vermemesi, bizim adımıza çok büyük şanssızlıktı. 75. dakikada girip, 77. dakikada oyundan atılması, bizi olumsuz etkiledi. 10 kişi kaldık, arkasından Oktay sakatlandı, mecburen devam ettirmek zorunda kaldık. O yüzden sıkıntılı, şanssız bir maç geçirdik" diye konuştu.

"HAKEM BANA GÖRE ÇOK BÜYÜK BİR HATA YAPMIŞTIR"

Türkiye Kupası maçında da çok güzel bir oyun ortaya koyduklarını ifade eden Çalımbay, "Orada da yine hakem hataları oldu. Olacak şey değil, mümkün değil yani öyle bir penaltıyı hakemin vermesi mümkün değil. Bizim oyuncumuz, rakibin önünde zaten. Top ortada, hiçbir alaka yok, tuttu penaltıyı verdi. Hadi penaltıyı verdi, maçı da kaybedelim, ona da razıyız. Ama şu sıkıntılı dönemde bizim oyuncumuza kırmızı kart göstermesi, bizim için çok büyük bir dezavantaj oldu. Bunu kabul edemiyoruz. Hem Konya hem de özellikle Bursa maçında verilen penaltıyı kesinlikle kabul edemiyoruz. Oyuncumuzun atılmasını kesinlikle kabul edemiyoruz. İnşallah bu hatadan dönerler diye bekliyoruz. Hakem bana göre çok büyük bir hata yapmıştır. Mersin İdmanyurdu’nu çok büyük yanlış yapılmıştır. En kısa sürede bu hatalarını telafi edeceklerini düşünüyoruz. Çünkü haksız bir penaltı var, haksızlık var, yanlış görme var, hatalı bir karar var, bunu düzeltmeleri lazım. Şu bir gerçek, maalesef hakemlerimiz çok etkileniyorlar ve Anadolu takımlarına karşı böyle şeyleri rahatlıkla veriyorlar. Artık biraz da herkesin Anadolu’ya inmesi gerekiyor, birazcık da Anadolu takımının haklarının korunması gerekiyor. Bunların kasıtlı yapıldığına inanmıyorum ama sadece biz değil, bütün takımlara karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor hakemlerin. Çünkü hakikaten herkesin canı yanıyor" şeklinde konuştu.

"HER TAKIM BU TEMPOYU KALDIRAMAZ"

Açıklamasında, Ziraat Türkiye Kupası’nın statüsünü de eleştiren Çalımbay, sözlerine şöyle devam etti:

"Bana göre bu durumun Türk futboluna zarar verdiğini düşünüyorum. Böyle bir yoğunluk olamaz. Çarşamba günü Bursaspor ile kupa maçı yaptık, Pazar günü Kayseri Erciyes ile oynayacağız, arkasından çarşamba günü Samsunspor ile oynayacağız, Cumartesi günü Galatasaray ile deplasmanda karşılaşacağız. Ardından Çarşamba veya Salı günü maç oynayacağız, Cumartesi günü Fenerbahçe takımı ile deplasmanda karşılaşacağız. Böyle bir tempo yok, böyle bir şey yok. Her takım bunu kaldıramaz. Bu tempoya ne futbolcu dayanabilir ne de takımlar. Onun için böyle bir tempo, böyle bir maç trafiği olamaz. Bunu Anadolu takımlarının kaldırması mümkün değil. O yüzden de herkes oynamayanları, maç eksiği olanları oynatıyor. Federasyonun buna da bir düzen getirmesi gerekiyor"

"BU SENEKİ HEDEFİMİZ İLK 10"

Şu anda ligde yoğun bir tempoya girdiklerini, 4 maçları olduğunu aktaran Çalımbay, "Bunlardan biri Kayresi Erciyesspor maçı, arkasından Galatasaray ve Fenerbahçe maçları var. Antrenörlük hayatımda belki ilk defa rastladım, 2 büyük takım ile İstanbul’da Galatasaray ve Fenerbahçe ile arka arkaya karşılaşacağız. 6 günde 3 maç yapacağız. Çok yoğun bir tempo olacak. Her şeye rağmen bizim için bu hafta oynayacağımız maç çok önemli. Tek hedefimiz galibiyet, başka bir düşüncemiz yok. Çünkü sahamızda oynayacağımız bu maçı kazanmamız gerekiyor, bu şart. Ondan sonra oynayacağımız Galatasaray ve Fenerbahçe maçları 3 ihtimalli maçlar. Ama bizim buradaki maçı iyi bir şekilde bitirmemiz gerekiyor ki, ligin ikinci yarısına iyi başlayalım. Bizim bütün hedefimiz bu sene ilk 10’un içinde kalmak. Bunu yapmak için de ne gerekiyorsa yapacağız. Tabi ki devre arasını da çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Rıza Çalımbay, takımda Oktay ve Sinan’ın sakatlığının sürdüğünü, Murat ve Sadıku’nun ise cezalı durumda olduğunu kaydetti.