Romanya’nın Köstence ve Tulça şehirlerinde Birinci Romanya Kültür ve Spor Kurultayı gerçekleştirilirken, Uluslararası Aba Güreşi Şampiyonası da düzenlendi.

Kurultay; Romanya Demokratik Türk Tatar Federasyonu ve Romanya Uluslararası Aba Güreşi Federasyonu Başkanlığınca düzenlendi. Kültür Spor ve Sosyal etkinlikler çerçevesinde yapılan kurultaya, ev ahibi Romanya, Türkiye, Bulgaristan ve Moldava katıldı.

Programın birinci gününde, Köstence ve Tulça’nın tarihi yerleri ziyaret edilirken, Romanya Köstence Belediye Meclis üyeleri, judo ve güreş kulüpleri, tatar güreşi kulüpleri ve Rusya’nın geliştirmiş olduğu “Hand to Hand Fight Federation” silahlı kuvvetler ve emniyet kuvvetleri için Dövüş Sanatları Federasyonu tam destek verdi. Ayrıca federasyon başkanı Boğdan Neagu ve Asbaşkanı Mihai Gosav Baş güreşler için mindere çıktılar. Gösterdikleri bu yüksek performans ve Uluslararası Aba Güreşine verdikleri destek için, Başkan Prof. Dr. İbrahim Öztek tarafından kendilerine birer madalya ve bayrak taktim edildi.

Atlı gösteriler yapıldı

İkinci gün sabah deniz kenarında kumsalda atlı gösteriler ve at yarışları yapıldı. Öğleden sonra ise spor salonunda Kurultay’ın bir parçası olarak geleneksel okçuluk, ok atışları, geleneksel giysileri ile eski bahadırlar /savaşçılar gösteriler yaptılar.

Daha sonra Uluslararası Aba Güreşi yarışmalarına geçildi. Ekipler son derece güçlü ve teknik sporculardan oluşuyordu. Sporcuların yaklaşık tümü 3 Eylül günü Hatay’da yapılan 8. Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası’na katılan sporculardı. Oldukça çekişmeli geçen şampiyonada Türk takımı birinci oldu. Türkiye’nin ardından Bulgaristan ikinci, Romanya üçüncü ve Moldova/Gagauzya dördüncü oldu.

Türk takımının ferdi dereceleri:

60 kg. Bünyamin Özdal (İkinci)

70 kg. Cuma Akkuş (İkinci)

Şükrü Uygan (Üçüncü)

80 kg. Oğuz Doğruer (Birinci)

90 kg. Selahattin Karaca (Üçüncü)

+90 kg. Mahmut Çayırcı (Birinci)

Müsabakalar; Uluslararası Kuraş ve Uluslararası Aba Güreşi hakemi Aydın Öztek, Uluslararası Serbes Güreş ve Uluslararası Aba Güreşi Hakemi Florin Nistor ve Uluslararası Aba Güreşi hakemi Hikmet Sabuncu tarafından yönetilirken, şampiyonası sonrası sporculara madalya ve diplomaları yanı sıra aldıkları derecelere göre para ödülü verildi.