ANKARA (AA) - Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) ile ilgili yaşanan süreçte sporcuların zarar görmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

Baykan, TBESF'nin ödenek sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini durdurmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son 15 gündür federasyonların 2015 yılı bütçeleriyle ilgili çalıştıklarını belirten Baykan, "Geçen yıl TBESF, 4,5 milyon lira bütçe talep etti. Federasyonun talep ettiği bütçenin tamamı Sayın Bakanımızın da onayıyla 2014 yılında tahsis edilmiştir" dedi.

Bütçe görüşmelerinden birkaç ay sonra TBESF'nin ek bütçe talebinde bulunduğunu dile getiren Baykan, şunları ifade etti:

"Federasyonumuzun başkanı bu bütçenin yeterli olmayacağını, ek bütçeye ihtiyaç duyulduğunu ilettiği zaman, talep ettiğiniz bütçe verildi. 4,5 milyon lira bütçeye ilave olarak 22 Ağustos 2014 tarihinde tekrar 1,5 milyon lira federasyona ek bütçe kararı alındı. Normal bütçe her yıl başında görüşmelerle, ek bütçe yıl içerisinde ihtiyaç duyan federasyonların tutarlı sundukları çalışma ve rakamlar doğrultusunda olabilen bir konudur. 1,5 milyon lira ek bütçenin oluşumuyla birlikte 2014 yılı için TBESF'ye toplamda 6 milyon bütçe imkanı doğmuştur."

Baykan, TBESF'ye son olarak 30 Eylül 2014'te Spor Toto Teşkilatı tarafından 540 bin lira aktarıldığına işaret ederek, "Bir yerde bir eksik var diye tahmin ediyorum ki federasyonda çalışan arkadaşlarımız, sayın başkanı eksik bilgilendiriyor ya da başkan kayıtlarla ilgili tam bilgi sahibi değil. 'Ne SGM'den, ne de Spor Toto Teşkilatı'ndan 8'inci aydan bu yana kaynak aktarılmadı' ifadesi maalesef devletin kayıtlarıyla örtüşmüyor. Federasyona en son 540 bin lira para aktarılmış ve bu devletin kayıtları" diye konuştu.

Federasyonun, 2013 yılında devletin verdiği kaynağın dışında sponsorlardan, bağışlardan ve lisans gelirlerinden 2 milyon 816 bin lira gelir elde ettiğini bildiren Baykan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yine devletin kayıtlarına göre 2014 yılında bu rakamda düşüş var. Söz konusu rakam, 1 milyon 609 bin lira. Federasyonunun elde ettiği öz gelir dediğimiz bizim kayıtlarımızda yer alan şekliyle. Buna karşılık federasyon, 2013 yılını 2 milyon 127 bin lira, 2014'ü de 1 milyon 742 bin lira borçla kapatmış. 'Faaliyetlerimizi borçlanıp soruşturmaya uğramamak için durdurduk' deniyor. 2013 yılında daha fazla borç olunan bir ortamda niye soruşturma açmamış devlet de 2014'te soruşturma açsın. Sporda son nokta Tahkim Kurulu'dur. Kurulun onaylamadığı bir mahkeme kararı doğrultusunda elbette biz kamu görevlileri, sporu yönetenler olarak tahkim kararlarıyla bağlıyız. Kaldı ki federasyon 15 Şubat tarihinde mali genel kurulu tekrarlama kararı almıştır."

-"Kesinlikle sporcular zarar görmeyecek"

Baykan, bu süreçten kesinlikle sporcuların zarar görmeyeceğini vurgulayarak, "Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Sporcularımızın zarar görmesini, bedensel engelli branşlarının zarar görmesini istemeyiz ve izin vermeyiz. Varlığımızın nedeni budur. Sporu yönetenler ve kamu görevlileri olarak bize verilen görev, sporun daha fazla yapılmasını sağlamaktır. Durduruldu denilen faaliyetler 15 Şubat'ta yapılacak mali genel kurulla birlikte ibra olunduğu takdirde zaten ödemeler başlayacaktır. Olunmadığı takdirde asıl 60 günlük yeni bir seçim süreci başlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi'nin devam etmesi için 26 kulüple irtibata geçildiğini anlatan Baykan, şunları kaydetti:

"Maçlar oynandığı takdirde bizim bir de bu kulüplerimize destek olabilecek imkanlarımız var. Nitekim, 2014 yılında 680 engelliye yönelik faaliyet yapan spor kulübümüze 3,5 milyon lira maddi katkıda bulunduk. Bedensel engelliler liginde yer alan takımlarımıza SGM olarak bu sürede gereken maddi desteği sağlama konusunda ve maçların oynanabilmesi için 2 gündür görüşme yaptık. Bu hafta sonu maçların oynanabilmesi için hakem ücretlerinin İl Müdürlüğümüz kanalıyla ödenmesi konusunda gerekli garantileri verdik. Bir de bugün federasyona yeni bir genel sekreter ataması gerçekleştirdik. Uluslararası organizasyonlar için yerine getirilmesi gereken maddi taahhütleri tespit edip, çözüm sağlamak istiyoruz. Burada amacımız bu ligin ötelenmemesi, oynanması adına bizim de elimizden geleni yapmamız."

Baykan, ibra edilmemiş bir federasyona maddi desteğin devam etmesi noktasında risk aldıklarına dikkati çekerek, "2016'da paralimpik oyunları var. 2012'de sayın başkanın görevde olmadığı dönemde mevcut federasyon yapısı içinde çok önemli madalyalar elde ettik. Kaldı ki bugünkü çabamız, 2016'da aynı başarıların tekrarlanması. 15 Şubat tarihine kadar yatırılması gereken para var ise bunu yatırma konusunda karar aldık" ifadelerini kullandı.

-"Sorunun parasal olmadığını düşünüyoruz"

Federasyonun mevcut başkanının sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediğini dile getiren Baykan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sorunun parasal olmadığını düşünüyoruz. Yönetmeliğe göre ibra edilmeyen federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri kalan süreyi ancak 2016'dan sonra aday olabilirler. Bizim burada algılamalarımızın, çalışmalarımızın, duygularımızın olması kesinlikle mümkün değil. Spor adamlarının, herhangi bir federasyona başka bir gözle bakması mümkün değil. Ben sayın başkanı defalarca hukuk müşavirimizle, teftiş kurulu başkanımızla görüştürdüm, hukuk dışı bir iş ve işlem yapmamız mümkün değil.

Tahkim Kurulu, Hasan Gerçeker gibi Yargıtay başkanlığı yapmış seçkin bir hukukçunun başkanlığındadır. Kaldı ki devlette ne kağıt, ne de yapılan ödemeler kaybolur. Burada bir kamu görevlisinin kendisini ileride sorgulamaya, sıkıntıya sokacak noktada bir türlü hareket sağlaması mümkün değil. Bizim yapmak istediğimiz şey, federasyonla ilgili yapılan çeşitli şikayetler var, bunlarla ilgili rutin teftişler yapılmaktadır."