Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Temsilciler Kurulu Bölgesel Semineri Eskişehir’de düzenlendi.

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen seminere, Eskişehir, Bursa, Konya, Bilecik, Afyonkarahisar’dan temsilciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TFF Temsilciler Kurulu Başkanı Fatih Tanfer, liglerin ortasına gelindiğini ve bu toplantılarla temsilcilerin yaptıklarını kazanımlarını, daha iyi neler yapması gerektiğini, nerelerde hata yaptıklarını istişare etmek için toplantıları düzenlediklerini söyledi. Temsilcilik kurumunun her geçen gün önem taşıdığını ifade eden Tanfer, “Futbolun paydaşları içerinde temsilcilik kurumu da her geçen gün önem arz etmektedir ama şu unutulmasın ki, futbol kulüpleri olmadığı zaman ne hakemin ne antrenörün ne amatörlerin, ne temsilcilerin hiç birimizin olma şansı yoktur. Futbol kulüpleri ve futbolu varsa biz varız. Kulüpler var olsun diye çalıştığımız zaman bizim de görevimiz kurallar, talimatlar ve statüler dahilinde onlara yaklaşımıdır. Sizin bu güne kadar geldiğiniz noktadaki başarının en büyük sebebi bilgi birikiminiz, saygınlığınız ve gittiğiniz kulüplere yaptığınız öğretidir. Biz yol göstericiyiz, biz proaktifiz. Birine hata bulalım da cezaya müstenit olacak raporu hazırlayalım tarzı temsilcilik de Türkiye’de kalmamıştır. Zaten böyle bir temsilci arkadaşımızla beraber olma şansımız yoktur” dedi.

Tanfer ayrıca, “Futbol bir aşktır, futbol bir sevgidir, futbol bir saygınlıktır. Bu saygınlık, bu sevgi, saygın insanlarla oluşur” ifadelerini de kullandı.

Ardından konuşan TFF Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Heper ise, temsilciliğin önemine değinerek şunları kaydetti:

“Temsilcilik çok önemli. Çünkü bir kulübün geleceğine sizler karar veriyorsunuz. Düzenlediğiniz raporlarla sizler karar veriyorsunuz. Ben Merkez Hakem Komitesi’nde de görev yaptım. Bütün hakem arkadaşlara toplantılarda bir tek şey söylüyordum, ‘Ne olur gördüğünüzü çalın. Hissettiğinizi değil, gördüğünüzü çalın’. Bunu temsilcilere tercüme edersek, ‘Ne olur gördüğünüzü yazın, olaylara hakim olun’. Bazı arkadaşların bazı şeyleri atladıklarını, yazmadıklarını, kendi yorumlarıyla yazdıklarını duyuyoruz ya da şahit oluyoruz. Biz TFF olarak her zaman kurumlarımızın, başkanlarımızın, yönetimlerin yanındayız, destekçileriyiz. Zaten Futbol Federasyonu demek bir aile demek, temsilciler de bu ailenin çok önemli parçasını oluşturuyor.”

"FUTBOL DÜNYANIN EN GÜZEL SPORU"

Daha sonra sözü Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mesut Hoşcan aldı. Futbolun skor endeksli bir spor olduğunu aktaran Hoşcan, “Futbolda bir gerçek var. Futbol maalesef skor endeksli bir spor. Aslında dünyanın en güzel sporu ve müthiş bir ekonomisi var ama yeri geliyor bir bakıyorsunuz herkes teknik direktör oluyor, herkes hakem oluyor, temsilci oluyor, gözlemci oluyor. Skor endeksli olunca Türkiye’de çok farklı boyutlara geliyor” diye konuştu.

Futbolun kurallar, talimatlar ve bir de hatalardan oluşan bir sistem olduğunu dile getire Hoşcan, “Bu sporu da güzelleştiren, daha keyifli hale getiren bu. Türk futbolunda ciddi bir dejenerasyon var, bunu yaşıyoruz. Özellikle 3 Temmuz sürecinden başlayan ve bugün taraftarları artık neredeyse stada getirmek için promosyonlara başlanacak bir noktada yaşananlar, ilginin azalması beni endişelendiriyor” şeklinde konuştu.

“HAKEM HATALARINDAN CANI YANANLARDAN BİRİ BENİM”

Futbolun en iyi noktalara taşınması gerektiğini vurgulayan Hoşcan, “Hakem hatalarından canı yananlardan başkanlardan, kulüplerden bir tanesi de benim ve ben tribünlere oynayan bir başkan değilim. Ne soyunma odasına girip hake odasını basıyorum, ne de kalkıp, ‘Bu hakem şu kulüp için şaibeli diye’ bir açıklamada bulunuyorum. Futbolu bu hale bizler getirdik. Futbolu bu hale getiren olarak bizler de elimizden geleni yaparak yeniden en iyi noktaya taşımalıyız” ifadelerini kullandı.

"DEJENERASYON AVANTAJA DÖNÜŞECEK"

Hoşcan ayrıca, bir dejenerasyon yaşandığını öne sürerek, “Gördüğümüzü yazmak zorundayız. İnanıyorum ki bugüne kadar benim kulübümden size ‘Aman şunu görmemezlikten gelin, şunu yazmayın’ diyen bir yönetim kurulu üyem asla olmamıştır ve olmayacaktır ama takdir hakkınızı kullanmak da sizlerin elinde. Bunları yapmak zorundayız. Dejenerasyondan bahsediliyor ama artık eğitim kalitesinin yükseldiği bir yerde ben bu dejenerasyonun avantaja dönüşeceğine inanıyorum ve futbolu sadece skora endeksli bir yoldan çıkarmamız gerektiğine inanıyorum. Bunu da hep beraber başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüseyin Aksoy da, eğitim seminerlerini önemsediklerini ifade ederek “Ben zaten biliyorum diye bir olgu yoktur. Çünkü hayatta hiçbir zaman bitmeyen bir gelişim sürecindeyiz. Dolayısıyla eğitim semineri için Eskişehir’i seçtiğiniz için teşekkür ediyorum. Sahada hep futbolcular ve hakem görünüyor ama arka tarafta birçok aktör var. Güzel bir maçın sonucunda yazılan raporların maçı ya da takımlarımızı baltalamaması için yapmış olduğunuz hizmetler bizler için büyük önem arz ediyor” diye belirtti.

Seminer, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı gerçekleşen oturumlar ile sona erdi.