KAYSERİ (AA) - MUSTAFA ÖNAL - Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) Projesi sayesinde Kayseri'deki yüzücülerin başarı grafiği her geçen gün yükseliyor.

Üç yıl öncesinde Kayseri'den milli takıma yüzme branşında hiç sporcu gitmezken, Gençlik ve Spor Bakanlığının geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek için hayata geçirdiği proje sonrasında, hem milli takıma sporcu verilmeye hem de ulusal ve uluslararası madalyalar kazanılmaya başlandı.

Kayseri'de 2013 yılında başlayan projede Adana, Niğde, Sivas, Kahramanmaraş,Yozgat ve Aksaray'dan seçilen sporcular, yoğun antrenman programlarıyla ulusal ve uluslararası şampiyonalara hazırlanıyor.

TOHM Kayseri Bölge Koordinatörü Burak Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin meyvelerini katıldıkları turnuvalarda almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bozkurt, 2013 yılında başlayan projede büyük aşama kaydedildiğine vurgu yaparak, "İlk başta yüzme seviyesi çok düşüktü. Şu an Türkiye'de Kayseri denildiğinde akla yüzme sporu geliyor. Proje başladığında çocuklar hobi amaçlı yüzüyordu, sporcular proje öncesinde haftalık 4-5 kilometre yüzerken şimdi günlük 7-8 kilometre yüzme kapasitesine ulaştı" şeklinde konuştu.

İtalyan başantrenörle birlikte 7 çalıştırıcının proje kapsamında eğitim verdiğini belirten Bozkurt, hedeflerinin proje kapsamındaki 63 sporcuyu 2020 ve 2024 olimpiyatlarına hazırlamak olduğunu anlattı.

Daha önce kentte hiç milli yüzücü bulunmadığına işaret eden Bozkurt, geçen yıl Fatma Sude Yıldız ile Buse Alemdar'ı mili takıma gönderdiklerini, gelecek yıllarda mili takıma gönderilen sporcu sayısının artacağını umduklarını aktardı.

Bozkurt, Kayseri'nin 5 pilot bölgeden biri olduğunu hatırlatarak "Burası bölgeye hitap ediyor. Bu bölgedeki sporcuların gelişmesi açısından merkez burası. Bölgeden gelen sporcular burada uygulama otelinde kalıyor. Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğünün sağladığı imkanlardan yararlanıyorlar. İl Müdürümüz Murat Eskici beye çok teşekkür ederiz. Bayan sporcular burada gelip konaklıyor ve özel okullarda eğitimlerini alıyor. Ailelerinden bağımsız bizimle antrenmanlara katılıyor" ifadesini kullandı.

- Rio için Kayseri'yi seçti

Çalışmalarını Kayseri'de sürdüren milli sporcu Ediz Yıldırımer de Kayseri'de çok iyi şartlarda çalıştıklarını ifade etti.
Koç Üniversitesinde eğitimini dondurarak, 2016 Rio Olimpiyatlarına hazırlanmak için Kayseri'ye geldiğini anlatan Yıldırımer, şunları kaydetti:

"Kayseri’yi tercih ettim burası çok iyi. Buranın çalıştırıcı kadrosu çok iyi. 2016 Rio Olimpiyatlarına çok iyi şartlarda hazırlanıyorum. Ülkemi orada iyi bir şekilde temsil etmeyi hedefliyorum. Burada imkanlar iyi olduğu için burayı tercih ettim. İtalyan çalıştırıcımız bize burada gerçek disiplini öğretti. Ondan çok mutluyuz."