Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Orta Anadolu Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında çiftçiye ve toprağa dost bir yöntem olan Anıza Doğrudan Ekim Tarla Günü Yollarbaşı Köyünde düzenlendi. Tarla Gününe İl Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli İl Müdür Yardımcı Vekili Uğur Erkan, Şube Müdürleri, proje yürütücüleri ziraat mühendisleri Fevzi Partigöç, Sami Vurucu, Erkan Uludağ, Mehmet Hüsrev Öz, Kazım Gür, Mehmet Koçak, Barış Coşgun, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçimiz katıldı.
Anıza doğrudan ekim yöntemi ile Macar Fiği+Tritikale karışımının hasadına yönelik tarla gününde İl Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli çiftçilere yaptığı konuşmasında: ” Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanarak Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması için Bakanlığımızca kabul edilen iki projeden bir tanesi olan “Çiftçiye ve Toprağa Dost Bir Yöntem: Anıza Doğrudan Ekim Projesi” tarla gününü gerçekleştiriyoruz. Diğer projemiz ise “Hububatın Kalbinde Çiftçi Buluşmaları’dır. Projeler Konya, Karaman, Aksaray Niğde ve Nevşehir illerinde uygulanmakta olup, 3 yıl sürecektir.
Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görev yapan Ziraat Mühendisi Fevzi Partigöç tarla gününde verdiği bilgilerde: “İç Anadolu Bölgesinin önemli bir kısmında kuru tarım uygulanmaktadır. Buğdayın gelişme döneminde ihtiyaç duyduğu su açığı nadas yapılarak kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla yüksek maliyetli olan toprak işlemenin yapılması gerekmektedir. Bu uygulama, hem üreticiye ek maliyet getirmekte, hem de toprak sürekli işlendiğinden zamanla yapısı bozulmakta ve verimi olumsuz etkilemektedir. Proje ile bu olumsuzlukların giderilmesi için nadas uygulaması yerine doğrudan ekim sisteminin yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Doğrudan ekim yönteminde: anız nedeniyle erozyon minimuma inmektedir. Aşırı işlemeden kaynaklanan toprak sıkışıklığının giderilmesi sağlanmaktadır. Anıza ekim yapıldığından anız yakmanın önüne geçilerek organik madde artırılmakta ve toprak yapısı bozulmamaktadır. Doğrudan ekim yöntemi aynı zamanda toprak işleme maliyetleri % 80 oranında düşmektedir. Proje kapsamında İlimizde Ekim-2014’te Yollarbaşı Köyünde İsmail Eroğlu’ na ait tarlada hububat anızı üzerine Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsünden getirilen mibzerle doğrudan anıza Tritikale+Macar Fiği ekimi gerçekleştirilmiş, çiftçimiz geleneksel metotlar dışında ek uygulama yapmamıştır. Verimde ise herhangi bir düşüş olmamıştır” dedi.