Arazi yapısı küçük, parçalı, dağınık ve şekli bozulmuş arazilere sahip işletmelerde karlı bir üretim yapmak son derece sıkıntılıdır. Bu anlamda tarımsal üretimde gelir seviyesini yükseltmek ve tarımsal üretimi artırmak için, tarımsal teknolojinin yakından takip edilmesi, üretimde kullanılan tohum, gübre, ilaç, sulama gibi girdi maliyetlerinin azaltılması ile mümkün olmaktadır. Bu bağlamda karlı bir üretim için arazi toplulaştırma işlemleri büyük önem arz etmektedir. Çok parçalı, küçük ve dağınık parsellerde sulama, drenaj, yol, tesviye, ıslah gibi kültür teknik hizmetlerinin uygulanması son derece zor ve masraflıdır. Bu sebeple, günümüzde arazi toplulaştırma işlemleri kültür teknik hizmetleri ile birlikte yapılmakta, bu işlem çok yönlü arazi toplulaştırması olarak tanımlanmaktadır. Çiftçilerimizin gelirlerinin yükseltilmesi, dolayısıyla ülke ekonomisinin güçlendirilmesi için arazi toplulaştırma işlemleri büyük önem taşımaktadır. Arazi toplulaştırması ile üretim ve ulaşımda sağlanan kolaylıklar yanında bu işler için ayrılan zaman ve masraf azalarak, çiftçimizin refah seviyesi yükselmektedir. 
Karaman’da da 3083 Sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu" kapsamında yürütülen Arazi Toplulaştırma çalışmaları yoğun bir şekilde sürmektedir. Karaman’da, 3083 Sayılı Kanun Kapsamında tamamlanmış olan 7 adet proje bulunmaktadır. Bu 7 adet projede toplam 12 adet köy/kasaba yer almaktadır. Bu 12 adet yerleşim biriminde Arazi Toplulaştırması tamamlanan toplam alan 56.203 hektardır. Ayrıca, önceki yıllarda İl Özel İdaresi tarafından 8 köyde toplam 17.300 hektar arazinin toplulaştırması tamamlanmıştır. Günümüzde arazi toplulaştırma çalışmaları sadece Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. İlimizde arazi toplulaştırma çalışması tamamlanmış köy/kasaba sayısı 20’dir ve bunların toplam alanı 73.503 hektardır.
     İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin arazi toplulaştırması tamamlanan köylerden olan Burunoba köyüne bir ziyarette bulunarak köy muhtarı Ramazan Akdoğan’dan köyün tarımsal durumu ve toplulaştırmadan sonra köyde meydana gelen gelişmeler hakkında bilgiler aldı. Köyde 47 bin 465 dekar arazinin toplulaştırması ile tarımsal verimin yükseldiğini belirten Akdoğan, toplulaştırma sonrası tarımsal girdilerin daha ekonomik olarak kullanıldığını ve artan verim ile birlikte tarımsal gelirlerinin yükseldiğini söyledi. 
İl Müdürü Keskin’e ziyaretinde İl Müdür Yardımcısı Baran Yavuz Yürekli ile Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol eşlik ettiler. Köy odasında çiftçilerle bir araya gelen İl Müdürü Keskin arazi toplulaştırmasının önemine değinerek, arazi toplulaştırma çalışmasının devam etmekte olduğu 43 köyümüzde toplam toplulaştırma alanının 175.376 hektar olduğunu,  toplulaştırması tamamlanan ve devam etmekte olan projelerle birlikte toplam arazi toplulaştırma alanın ise 248.879 hektara ulaştığını ifade etti.