Harmandar, yaptığı açıklamada: “İlçemizde resmi kayıtlara göre 1068 ayrı parselde toplam 46.000 dekar arazi üzerinde Dane Mısır üretimi yapıldığından böyle bir değerlendirme yapmayı uygun gördük.

Güya çiftçinin haklarını korumak ve kazancının düşmemesini sağlamak amacıyla Devlet tarafından kurulan kara gün dostu diye bildiğimiz TMO bugün yaptığı kamuoyu açıklamasında Kasım ayından itibaren kullanıcılara tonu 2500 TL'den dane mısır satışı  yapacağını  duyurdu.  TMO içerdeki fiyat artışına müdahale etmek amacıyla kısa bir süre önce Dane Mısır ithalatı için ihaleye çıkacağını bildirmiş ve yapılan ihale neticesinde toplam 325.000 ton mısırı tonu herzeye dâhil (gümrükleme, nakliye, fire vs.) 325 DOLAR/ton ortalama fiyat  (bugünkü kur ile yaklaşık 3000Tl) ile ithal etmiştir.  Buna göre TMO bugünkü yaptığı açıklamaya bakıldığında tonunu 3000 TL'den aldığı mısırı kullanıcılara 2.500 TL'ye satacak tonda 500 TL kadar sübvanse edecektir. Elbette iç piyasadaki kullanıcılar  (yem üreticileri ve hayvancılıkla uğraşanlar) için devletin böyle bir sübvanse yaparak daha düşük maliyetle mısır temin etmesi herkesçe makuldür.  Burada bir Türk çiftçisi olarak şu birkaç soruyu sormadan edemiyorum.

TMO acaba yurtdışındaki yabancı çiftçilerin kara gün dostu mu oldu da kendi üreticisinden değil de yurt dışında yabancıların  ürettiği mısırı yüksek fiyattan almaktadır? Niçin aynı uygulamayı Türk  çiftçisinin  ürettiği mısırda yapmıyor? Bizim ürettiğimiz Mısırı TMO  tonunu 2600TL' den bile alamazken dışardan  neden 3000TL'ye ithal etmektedir?

TMO dışarıdan yüksek fiyatla aldığı mısırı sübvanse ederek Kasım ayında kullanıcılara satacağını duyurdu. Acaba bu kullanıcıların içerisinde sadece hayvancılıkla uğraşanlar ve yerli yem üreticisi mi olacak yoksa Cargill gibi yabancı yatırımcılara da aynı şekilde sübvansemi mi verecek? Yani devletin regülasyon ve denge politikası amacıyla yüklendiği tonda 500TL'lik (325.000 tonda 162.500.000 TL) zarardan yabancı yatırımcı da "Ben de dane mısır kullanıcısıyım." diyerek faydalanacak mı?

TMO Bu ithalat ihalesini neden tam Türk çiftçisinin malı değer kazandığı dönemde tam çiftçinin cebi para göreceği İç Anadolu’nun hasat döneminde yapıyor? Aynı benzer uygulamayı iki yıldır hububatta da yapan TMO yoksa Anadolu'daki gariban Türk çiftçisinin kazanmasını istemiyor mu?

Dünya piyasalarına bakıldığında Mısır ve hububat gibi gıdanın çok önemli hammaddeleri olan mahsuller bundan sonra sürekli yukarı tırmanış gösteren bir seyir göstermektedir. Mısır fiyatlarının bugün iç piyasada 2900 TL/Ton olması gayet tabiidir.

Bir çiftçi kuruluşunun temsilcisi olarak TMO'dan beklentimiz tamamen Türk  Çiftçisi  ve Türk  üreticisinin menfaatine olacak şekilde  politikalar üretmesidir.  İç piyasada üretim, tedarik zinciri, regulasyon ve denge politikası gözetilirken Türk çiftçisini asla ve asla göz ardı etmemeleri gerektiğini saygıyla arz ederim.