Alternatif ürün yetiştiriciliği ve meyveciliği geliştirmek, çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek amacıyla İl Özel İdaresince fidan bedelinin %50 karşılanan 16.000 adet kiraz fidan dağıtımı çiftçilerimize törenle teslim edildi.

Yapılan fidan teslim törenine Karaman Valisi Murat Koca, Milletvekili Mevlüt Akgün, Garnizon Komutanı Selçuk Boz,  Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sabri Gökmen, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Baldız, Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki , Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, İl Müdürlüğümüz personeli ve çok sayıda üreticimiz katıldı.

Fidan dağıtım töreninde açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Mehmet Öztiryaki;”Dünya’da kiraz üretiminde birinci sıradayız. Kiraz ihracatımız 201.925 bin ton ve ihracat gelirimiz 500 bin dolar. ABD ise kiraz üretiminde bizim gerimizde olmasına rağmen ihracatta dünya birincisi konumundadır. Ülkemizin ihraç ettiği kirazların ortalama fiyatı 2,48 dolar iken ABD ‘de bu fiyat 5.17 dolardır. Üretim miktarımızın yanında kirazımızın da üretim kalitesini artırmak için modern kiraz bahçelerinin tesis edilmesi gerekmektedir.

İlimizde dağ köylerinde geleneksel tarım yapılan alanlarda tek yıllık tarla bitkileri yetiştiriciliğinde 15 dekardan elde ettikleri geliri kiraz yetiştiriciliğine yaparak 1 dekardan elde edebileceklerdir. İlimizde üretim miktarımızla birlikte üretim kalitemizin de artırılması için İl Özel İdaresince %50 ‘si karşılanan kiraz fidan dağıtımı amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çiftçilerimize bugün burada 16.000 adet kiraz fidanı teslim edeceğiz. Çalışmalarımıza verdiği desteklerden dolayı başta Sayın Valimiz Murat Koca olmak üzere, Milletvekilimiz Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün’e, İl Genel Meclisine, Üniversitemize, Ziraat Odamıza, tüm Sivil Toplum Örgütlerine ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, ilimiz meyveciliğine faydalı olmasını diliyorum.” dedi.

Törende İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır yaptığı konuşmada;”Karaman İl Genel Meclisi olarak biz her zaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yanında olup çiftçilerimize destek olma gayreti içerisinde bulunduk. Son senelerde zeytin, cennet meyvesi, aromatik bitkiler dediğimiz nane ve kekik gibi bitkilerimizin yetiştirilmesine desteklerimiz devam ediyor. Bu sene de İl Müdürümüzün talebi doğrultusunda kiraz fidan dağıtım yaptık. Kiraz fidanı alan çiftçilerimize hayırlı olsun dileklerimle bol kazançlar diliyorum”dedi.

Törende Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün yaptığı konuşmada;”ilimizin en önemli gelir kaynağının tarım olduğunu görmekteyiz. Özellikle dağ köylerimizde üreticilerimizin gelirinin artırılması için çalışmaktayız. Bu anlamda ilimizin KOP bölgesi illerinde olması bizim için büyük bir avantajdır. Bu kapsamda ilimizde toplulaştırma ile birlikte sulama alt yapısında hızla iyileştirmekteyiz. Sulama alt yapısının iyileştirilmesiyle birlikte tarımsal çeşitliliğinde artırılması gerekmektedir. Bugün dağıtılan kiraz fidanlarının tarımsal çeşitliliğin artırılmasında önemi büyüktür. Dağıttığımız fidanların Karaman’a ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

Konuşmaların ardından ilk kiraz fidanını Karaman Valisi Murat Koca tarafından Yukarı Kızılca Köyü çiftçilerinden Durmuş Şen’e teslim etmiştir. Kiraz fidanı tesliminde Vali Murat Koca yaptığı konuşmada tüm çiftçilerimizin uygun arazilerinin tamamına yüksek gelir getirici meyve fidanı dikmelerini isteyerek dağıtılan fidanların hayırlı olmasını diledi.

Vali Murat Koca’ nın fidan tesliminin ardından Milletvekili Mevlüt Akgün ve programa katılanlar tarafından çiftçilerimize fidanlarının teslimiyle tören sona ermiştir.