Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda “Elma Bahçelerinde Erken Dönemde Çiçek, Yaprak ve Meyve Analizleri” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol, Karaman Elma Üreticiler Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, İl Müdürlüğü Teknik Personeli ile elma üreticileri katıldılar.
Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Kadir Uçgun ve Dr. Adem Atasay katılımcılara meyve bahçelerinde toprak, çiçek, yaprak ve analizlerinin önemi hakkında bilgiler verdiler. Dr. Uçgun toplantıda: bitkilerin besin ihtiyacının belirlenmesinde kullanılan en yaygın yöntemin toprak analizleri olduğunu ifade ederek, bitkilerin besin ihtiyaçlarının karşılanması ve gübrelerin etkinliğinin artırılarak çevreye zararlarının azaltılmasında toprak analizini tamamlayıcı olarak bitki analizlerinin yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. UÇGUN: “tüm dünyada meyve ağaçlarının beslenme durumunun değerlendirilmesinde gelişme döneminin ortasında yapılan yaprak analizleri ile sadece durum tespiti yapılabildiğini, besin maddesi eksiklik ya da fazlalığı durumunda o yılın ürününe yönelik etkili müdahale yapılamadığını, bu durumun çok önemli düzeylerde verim, kalite kaybına neden olduğuna dikkat çekerek, bunun çözümü için besin elementi ihtiyacının en yüksek olduğu dönemde (tam çiçekten hemen sonra) bir besin elementinin eksik veya fazla olduğunun belirlenmesinin çok önemli olduğunu ve erken dönemde çiçek, yaprak ve meyve analizi yaptırarak tespit edilen besin maddesinin eksiklik durumuna göre eksikliğin uygun kaynaklardan toprak veya yapraktan kısa sürede temin edilerek, verilmesi ile olumsuz etkilerin önlenebileceğini söyledi. 
Erken Dönemde Çiçek, Yaprak ve Meyve Analizlerinin yaygınlaştırılmasının ülkemiz ve ilimiz tarımına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten DR. Kadir Uçgun sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.