İlimiz elma üreticilerinden Celil Serim’in elma bahçesinde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü Bitki Zararlıları Bölümünden Araştırmacı Dr. Vildan Bozkurt, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığından Tarım ve Orman Uzmanı Sadık Ertuğrul, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, çevre il ve ilçelerden gelen şube müdürleri ve teknik elemanları ve ilimiz elma üreticilerinin katılımı ile “Elmada Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) ve Biyoteknik Mücadele Çiftçi Tarla Okulu” programı düzenlendi.

Bitki Koruma ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber ve Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş konuşmalarında günümüz şartlarında kalıntısız, kaliteli ve güvenilir gıda arzının çok önemli olduğunu, dünya gıda talepleri ve ihracatların bu doğrultuda şekillendiğini, bunun için yaş meyve ve sebze üreticilerimizin bu talepleri karşılayabilme potansiyelini yakalamaları gerektiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı desteklemelerinin bu doğrultuda yürütüldüğünü belirttiler.

Programda üreticilerin EKÜY ve Biyoteknik Mücadele prensipleri, bakanlık tarafından yapılan desteklemeler anlatılmış, elma üreticisi sorun ve talepleri değerlendirildi.  

Karaman’da EKÜY prensiplerinden olan Biyoteknik Mücadele kapsamında Elma İç Kurdu’na karşı şaşırtma teli tekniği feromon teli uygulayan 81 üreticiye 1.099.493 adet feromon teli için 2020 yılında 525.157,20 TL destekleme ödemesi yapıldı.