Elmaya teşvik verilmemesinin üreticiyi doğrudan olumsuz olarak etkilediğini ifade eden Muğlu, en son 2009 yılında teşvik verildiğini ve o yıldan bu zamana kadar teşvik konusunda yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlattı. Elma ihracatına teşvik verilmesinin tüccarları dış pazar arayışlarına yönelteceğini dile getiren Muğlu, "Bilindiği gibi Karaman Türkiye’nin en fazla elma üreten illerinden biridir. Türkiye’de üretilen her beş elmadan biri yani ülkemizde toplam elma üretiminin 5’te 1’ini biz üretiyoruz. Bu son derece sevindirici olduğu kadar, üretilen elmaların pazarlanması ve üreticinin emeğinin karşılığını alması da bir o kadar önemli bir husustur" diye konuştu.
"ELMA DA MARKA OLMAK İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ OLDU"
Muğlu, yılda 600 bin ton civarında elma üretimi yapılan kentte Karaman elması diye marka oluşturmaları gerektiğini belirterek "Oda olarak geçen yıllarda biz bu konuda ciddi çalışmalar yaptık. Şehirde bu konuyla ilgili herkesin elinden gelen gayreti gösterip Karaman elmasını bir yere taşımak lazım" şeklinde konuştu.
Karaman’da, kaliteli üretime rağmen üreticinin bekleneni bulamadığını kaydeden Muğlu, üreticinin gözünün kulağının hükümetten gelecek teşvik haberinde olduğunu ifade ederek, "Bilindiği gibi elmayı üretmek kadar onu pazarlamak da çok önemlidir. Karaman elmasının iç pazardan çok ihracata yönelik olması lazım. Ancak, ihracat konusunda önümüzde ciddi bir sorun var. O da elma ihracatına verilecek teşvik olmaması. En son 2009 yılında verilen bu teşvik, maalesef aradan geçen 5 yılda verilmedi. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu yılda verilmesi beklenmiyor" ifadelerini kullandı.
"PAZARLAMADAKİ SIKINTI İHRACATLA AŞILABİLİR"
Başkan Muğlu, açıklamasında, teşvik verildiği ilk yıllarda elmaya ton başına 50 dolar ihracat teşviki verildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, bu kaldırıldı. Şimdi verilmiyor. Tüccarlarımız elmadaki fiyat şokunun ancak ihracat teşviki ile rahatlatılabileceğine inanıyor. Elmada fiyat ancak dış pazara yönelinerek giderilebilir. Elma ihracatına teşvik verilmesi tüccarlarımızı dış pazar arayışlarına itecektir. Tüccarlarımız bu ihracat teşvikinden faydalanmak için ihracat kapılarını zorlayacaktır. İhracatı teşvik edilen ürün iç pazarda da değerlendirilecektir."
"FİYAT ARTARSA HERKES FAYDALANIR"
Başkan Muğlu, elmaya ihracat teşviki verilmesi halinde şu an 1 lira ile 1 lira 30 kuruş arasında satılan elmanın 1 lira 70 kuruş, hatta 2 liraya kadar satılır hale geleceğini ve bundan da bölgede herkesin faydalanacağını dile getirdi. Marketlerde satılan elmanın yarı fiyatına üreticiden elma alınmış olsa üreticilerin daha fazla kazanacağını belirten Muğlu, şöyle konuştu: "Ancak, şu an tüccarlar üreticiden kat kat fazla kazanıyor. Tüccarlar elmayı üreticiden kilosunu 1 liradan alıyor, büyük şehirlerde ise vatandaşlar markete gittiğinde bu elmayı kilosunu 5 liradan aşağı almıyor. Bu açığın hem üretici hem de tüketici için mutlaka giderilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de mutlaka bir çalışma yapılması lazım."