İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan toplantıda yaptığı konuşmada: “Tarım bir ülkenin ekonomisinin temelidir. Aynı zamanda birçok sektöre de hammadde sağlamaktadır. Bu bağlamda hızla artan dünya nüfusunun beslenmesinde tarımın önemi giderek artmaktadır. Dünyamızda temel tarım ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri değişmektedir. Tarım sektöründe rekabetçilik ve sürdürülebilirlik ön plana çıkan kavramlar haline gelirken; küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, artan nüfus baskısı, uluslararası organizasyonların etkinliğinin artması tarım sektörüne yön veren temel unsurlar olmuştur.

2014 yılında Karaman il genelinde toplam 75 işletmeye, 12.289 dekar alana mukabil 614.486 TL İyi Tarım Uygulaması destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında iyi tarım uygulaması yaparak sertifika alan üreticilerimizin 03.02.2016 tarihinden itibaren 17.03.2016 günü mesai bitimine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerine gelerek İyi Tarım Uygulaması desteklemesi için başvurularını yapmaları gerekmektedir. Destekleme kapsamında meyve ve sebzede dekara 50 TL, örtü altı üretim alanlarında dekara 150 TL, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde ise dekara 100 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Sonuç olarak iyi tarım uygulaması yapan üretici sağlıklı hayatın dostudur. O, hem kendisinin, hem çalışanlarının hem de sunduğu güvenilir tarım ürünleriyle tüketicinin sağlığını korur. İyi tarım uygulamaları ile yaşadığımız çevreyi ve toprağı koruruz. Unutmayalım ki gelecek nesillere temiz bir çevre ve toprak bırakmak hepimizin vazifesidir” dedi.

Toplantının teknik personele hitap eden sabahki bölümünde; “İyi Tarım Uygulamalarında İl Müdürlüklerinin Görev ve Sorumluluklarına İlişkin 2015/001 Sayılı Genelge” kapsamında İyi Tarım Uygulamaları Biriminin oluşturulması, görev ve sorumlukları konusunda eğitim verildi. Konu uzmanı Ziraat Mühendisi Rami Kaya, İyi Tarım Uygulamalarının tanıtımı, Yönetmeliği, bitkisel üretimdeki kontrol noktaları, desteklemeleri, piyasa denetimleri, sertifikasyon aşamaları hakkında bilgilerin yer aldığı bir sunum yaptı.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise, üreticilere yönelik olarak Konya ilinde bulunan bir Tarımsal Danışmanlık Firmasının da katılımı ile İyi Tarım Uygulamalarının tarla, bahçe ve tıbbi aromatik bitkilerindeki arazi faaliyetleri, sertifikasyon işlemleri ve aşamaları hakkında bilgiler verilmiştir.  Toplantı üreticilerden gelen soruların cevaplandırılması ile sona ermiştir.