Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu; Karaman'daki elma bahçelerinde incelemeler yaptık son yılların en büyük soğuk zararıyla karşı karşıyayız bazı çeşitlerde nerdeyse hiç elma yok çiftçimizin zararı çok büyük.
Muğlu, Karaman'da iki gündür hava sıcaklığının gece sıfırın altına düşmesiyle birlikte çiçek açmış meyveleri don vurdu.  bu yıl kış mevsiminin çok sıcak ve kurak geçtiğini belirterek, 
İlimiz genelinde  hava sıcaklığı 31.03.2014 tarihinde -8,6 C'ye 01.04.2014 tarihinde ise -5,1  C' ye kadar düşmüş, elma bahçelerinde tomurcuklarda kiraz bahçelerinde tomurcuk ve çiçeklerde , kaysı ve badem bahçelerinde meyvelerde don zararı meydana gelmiştir.

Muğlu,Tarım İl müdürlüğümüz ekiplerince meyve bahçelerinde, meydana gelen zararla  ilgili arazi tesbit çalışmaları yapılmıştır 31.03.2014 tarihinde oluşan don olayı neticesinde Tahmini  Erken Uyarı Istasyonlarından alınan sıcaklık verileri incelendiğide;

1-Kılbasan Yolu-8.4  C
2- Alaçatı -7.9  C
3- Boyalıtepe -7.8 C
4- Akçaşehir -8.5 C
5-Kozlubucak -7.4 C
6-Kızık yolu -8.6 - C

Muğlu, 06:00-07:00 saatleri arasında gerçekleşen sıcaklık değerlerinin ilimizde bulunan ekonomik değere sahip elma bahçelerinde sebeb olduğu zarar ziyanı tesbit etmek üzere tahmin erken uyarı istasyonlarının hitap ettiği alanda incelemeler yapılmıştır.
Zirai don olayından sonra yapılan arazi kontrolünde kültürel tedbir alan (Mini Sipring, Yağmurlama)  üreticilerimizin elma bahçesindeki dondan kaynaklanan  zarar oranı % 20 civarındadır.
Muğlu, Kültürel  tedbir alamayan üreticilerimizin bahçelerinde pembe gonca döneminde veya bu döneme yakın olan bahçelerde % 50 zarar olacağı tesbit edilmiştir.
  
Konuyu Tarım Bakanı ve ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanımız Lütfi Elvan'a Milletvekilimiz Mevlüt AKGÜN'e rapor halinde  ileteceğiz, Muğlu Zaten son yıllarda Elmanın  para etmemesi nedeniyle sıkıntı içinde olan kayısı üreticisi, don sigortasını da gerektiği gibi yaptıramadılar. Ürünün para etmemesinden dolayı üretici sigorta yaptıramadı” diyerek, Karamanın’nın afet kapsamına alınması istediklerini vurguladı.