Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman'da hasadına başlanan yemlik mısırın yüz güldürdüğünü söyledi.
2014 yılı Mısır hasadının bugün itibarıyla başladığını belirten Muğlu, "Geçen yıl Karaman'da 137 bin dekar alanda Mısır ekimi yapılmıştı. Bu yıl ise yüzde 40 artışla 210-220 bin dekar alanda Mısır ekimi yapıldı. Bu yıl mısırdaki verimimiz çok iyi durumdadır. Dekar başına bin 250 ile bin 500 kilo Mısır alınıyor. Bu da haliyle çiftçimizin yüzünü fazlasıyla güldürüyor. Çiftçimiz buğdaydan ve arpadan para kazanamaz hale geldi. Mısır para ediyor ve destekleri de güzel. Onun için de çiftçimiz para kazandığı için mısıra yönelmiş durumdadır. Biz Mısır ekiminin artmamasını temenni ediyoruz. Sebebine gelince Mısır çok su tüketen bir üründür. Haliyle de Karaman Türkiye'de en az yağış alan bir bölgedir. Mısır suyu çok tükettiği içinde ben şahsen artmaması yönünü tercih ediyorum. Çiftçilerimizi buğday ve arpa ekmeleri konusunda yönlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
"DEVLETİMİZ BUĞDAY VE ARPAYA DESTEĞİ ARTTIRMALI"
Çiftçinin para kazanan ürünleri ektiğini söyleyen Muğlu, "Türkiye'de buğday ve arpa ekimi oldukça azaldı. Buğday ve arpa ise suyu az tüketen bir üründür. Bunun için devletimizden beklentimiz buğday ve arpaya desteği arttırmasıdır. Aksi halde Mısır üretimi her geçen yıl artacaktır. Çiftçilerin de su sıkıntısı hiç bitmeyecektir. Şu anda çiftçimizin Mısır ekmesine hak veriyorum. Çünkü çiftçimiz mısırdan para kazanıyor. Bizim bunu istemekteki amacımız da buğdaya ve arpaya verilen destek ve teşvikler hemen arttırılmalıdır. Ben umut ediyorum ki 2015 yılından önce devletimiz bu konuda bir çalışma yapacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, biçere binerek Karaman'da Mısır hasadını başlattı.