Son yıllarda Karaman ve bölgesinde üreticilerin yoğun olarak ekim yaptığı ve geçen yıl kilosu 14 liraya kadar alıcı bulan kabak çekirdeği bu yıl üreticinin elinde kaldı.

Kabak çekirdeği ekimi yapan Fatih Uysal, verimin ve kalitenin geçen yıla oranla daha iyi olmasına ve fiyatlarında düşmesine rağmen alıcı bulamadıklarına dikkat çekti.

Zor durumda kaldıklarını ve yetkililerden yardım beklediklerini ifade eden Uysal, “Bu yıl alıcılar çekirdeğin kilosuna 7 ile 11 lira arasında para veriyorlar, bunu da peşin olarak vermiyorlar, oysa geçen yıla oranla akaryakıt ve diğer giderler oldukça fazla arttı, sizin anlayacağınız kabak çekirdeği bu yıl üreticinin elinde kaldı” diyerek şikayetini dile getirdi.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Kabak çekirdeği üreticisi Uysal, vatandaşların bilinçlenmesi amacıyla kabak çekirdeğinin faydalarından da bahsetti.

Yüksek oranda magnezyum, bakır, demir ve çinko deposu, manganez besin değerleri içeren Kabak Çekirdeği, aynı zamanda K vitamini, E vitamini, B2 vitamini gibi vitamin açısından da zengin olduğunu belirten Uysal, şunları aktardı;

“Kabak çekirdeği, beyin sağlığı için çok önemlidir. Bir avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacını karşılarken hafızayı güçlendirmeye de yardımcı olur.

Kabak çekirdeği, kalbin sağlıklı olarak kalmasını sağlayacak iyi bir antioksidan, çinko, magnezyum ve yağ asitleri kaynağıdır.

Saç için mucizevi bir besin kaynağıdır. Saçlara parlaklık kazandırır. Saçların güçlenmesine yardımcı olur.

Yüksek miktarda çinko içeren kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüslerin vücudunuza girmesini önleyerek soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçer.

İçeriğindeki çinko sayesinde özellikle kemik erimesine karşı koruma sağlar.

Kabak çekirdeği de diğer kuruyemişler gibi omega – 3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir.

İçerdiği A vitamini sayesinde cildin hasarlı olan doku ve hücrelerini onarır.

Amino asit bakımından zengin olan kabak çekirdeği uyku düzenin de fayda sağlayıp kaliteli uyku çekmek adına yararlıdır.

Antioksidan, sağlıklı lifler ve yağlar içeren kabak çekirdeği karaciğeri koruyarak güçlenmesini sağlamaktadır.

Kabak Çekirdeği, vücuttaki iskelet ve diş yapısını korumaya yardımcı olmaktadır. Kabak Çekirdeği kemiklerin güçlü kalmasında önemli rol oynar.

Kabak çekirdeği, protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı olur.

KABAK ÇEKİRDEĞİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kabak çekirdeği uyku sorunlarının giderilmesi, göz ve cilt hastalıklarından korunabilmek açısından önemli bir mineraldir.

Kalp ritminin korunması ve tansiyonun düzelmesi gibi metabolik rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkileri görülmektedir. Çekirdekleri prostat hastalıkları karşısında çok etkili olan çinkoyu bol miktarda içermektedir.

Aşırı aktif mesane ve idrara çıkma semptomlarını azaltıcı özelliği bulunmaktadır.

Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır.

Bağırsak ve kan damarlarının fonksiyonlarının iyileşmesine sağlamaktadır.

Kabak Çekirdeğinin içerisinde barındırdığı besin maddeleri sayesinde stres ve depresyona iyi geldiği saptanmıştır.

Kabak Çekirdeği, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları da önleyici özelliği bulunmaktadır.

Kabak çekirdeğinin içindeki lignanin maddesi göğüs kanserinin önlenmesinde etkili bir rol oynar. Ayrıca meme, mide, akciğer, prostat ve kolon kanseri gibi kanser türlerine karşı da koruma sağladığı belirtilmiştir.

Kabak Çekirdeği vücuttaki iltihaplanmalara karşı mücadele eder. Hücreleri zararlı serbest radikallere karşı korumada kalkan görevi görür. Bu sayede vücudu hastalıklara karşı korumaktadır.

Yüksek oranda lif içermesi sayesinde şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıkları yakalanma oranını azaltmaktadır.

Kabak Çekirdeği bağırsaklardaki parazitleri yok etmekte ve böbrek taşı oluşumunu engellemektedir.”