Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Daha sonra Çakırbağ köyü çobanı Ahmet Deniz tarafından kaval dinletisi gerçekleştirildi.

Karaman’ın 700 bini aşan hayvan sayısıyla küçükbaş hayvancılıkta Türkiye'de 25. sırada yer aldığını belirten Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık; “İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan yaklaşık 4.500 işletme bulunmakta ve bu işletmelerin % 48'i 100 baş ve altı hayvana sahip sürülerden oluşmaktadır. Birazdan protokolünü imzalayacağımız bu proje kapsamında alınacak hayvanlarla 100 baş ve altında hayvana sahip işletmelerin hayvan sayıları 100 baş ve üzerine çıkartılacaktır. Bu sayede işletmelerimizin karlılığı ve yetiştiricilerimizin gelirleri artacaktır. Bu proje ile birlikte ilimizde bulunan toplam küçükbaş hayvan sayısının kısa sürede bir milyona ulaşması hedeflenmektedir. Valiliğimiz ile Konya Ziraat Bankası Bölge Başkanlığı arasında imzalanacak bu protokol sayesinde düşük gelirli yetiştiricilerimizin kredi almadaki en önemli problemi olan ipotek şartı ortadan kaldırılmış olup, aynı zamanda kredinin faizsiz olması sebebiyle yetiştiricilerimizin kredi kullanımı kolaylaştırılmıştır. Kredinin ilk yılı ödemesiz, altı yıl taksitli olması ve işletme giderleri alımı için uygun faizli kredi kullandırılması sayesinde, ayni katkı olmadan sürülerin büyütülmesinde kolaylık sağlanmış olacaktır” dedi.

Ayıca proje kapsamında yem firmaları ile yapılan sözleşme ile projeden yararlanan yetiştiricilere kaliteli, izlenebilir ve uygun fiyatlı yem tedariki sağlanacağını aktaran Işık şöyle devam etti;

“Yine bu proje dâhilinde kesimhanelerle yapmış olduğumuz sözleşme kapsamında piyasa ortalaması üzerinde bir kesim fiyatı ile kesim yaptırılarak yetiştiricilerimizin daha fazla kar etmesi sağlanacaktır. Projemiz sayesinde işletmeler büyüyecek, yetiştiricilerimizin geliri artacak ve günümüzün en önemli problemi olan köyden kente göçün önlenmesine katkı sağlanacaktır. Projemizin amaçları kısaca özetlenecek olursa; İlimizde bir yılda 100 bin koyun dağıtarak küçükbaş hayvan sayısını artıracağız. Küçük ölçekli koyunculuk yapan işletmelere faizsiz ve uzun vadeli koyun kredisi vererek, hayvan sayısını en az 100 başa tamamlayarak küçük işletmelerin kapanması önlenecektir. Projede dağıtımı planlanan hayvanların temini İlimizde doğan dişi kuzulardan sağlanarak, ihtiyacı olan işletmelere dağıtımı yapılacak ve böylece ilimizdeki dişi hayvanların kesime gitmeleri önlenecektir.

Gençlerimizin köyde istihdamı ile köyde kalmaları teşvik edilerek gelir düzeyleri artırılacaktır. Sözleşme yaptığımız firmalar vasıtasıyla yetiştiricilerimizin II Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce takip ve kontrolü yapılan kaliteli yeme ulaşmaları temin edilecek ve hayvanlarının güvenilir yerlerde kesimi yaptırılmış olacaktır. Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projesinin ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sağlayacağı inancıyla bu projenin yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.

Ayrıca üreticilerimizin kullandıkları kredilerdeki güçlü faiz desteği için Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Berat Albayrak beye ve bölgesel Kalkınmaya büyük katkısı olduğunu düşündüğümüz böyle bir projeyi hayata geçirdikleri için Ziraat Bankası Genel Müdür Sn. Hüseyin Aydın beye teşekkürlerimizi sunarız”

Programa Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Ziraat Bankası Konya Bölge Başkanı Faruk Bişiren ve daire müdürleri katıldı.