Konu hakkında açıklama yapana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; “Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair Kararın Uygulanmasına ilişkin yayınlanan Tebliğ (Tebliğ No: 2016/2) 30 Ocak 2016 tarihli ve 29609 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu desteklemeden faydalanmak için; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan,
1- İşletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan (Buğday, Arpa, Mısır, Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Yem Bitkileri hariç)
2- Açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi- aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerin desteklenmesini kapsamaktadır. Bahsedilen şartları taşıyan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında 100 TL/da aile işletmesi desteği ödemesi  yapılacaktır.
2016 üretim yılında desteklemeye esas ürünlerin toplam üretim alanı; açıkta 1 dekarın, örtüaltı ürünlerde üretim için 500 m2'nin altında olan küçük aile işletmelerine destekleme ödemesi yapılmayacaktır. Başvurular  bu tebliğin yayınlanması itibariyle başlamış olup 31.10.2016 tarihinde sona erecektir.
Desteklemeden faydalanmak isteyen üreticilerimizin: 
1- Küçük aile işletmesi desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin müracaat yılında ÇKS'ye kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir.
2- Dilekçe ile (Tebliğ ekindeki: EK-1  başvuru dilekçesi) İl/İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları  gerekmektedir.
3- Örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerin başvuru dilekçesine ilave olarak ÖKS (Örtüaltı Kayıt Sistemi) belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimiz İl/İlçe Müdürlüklerimizden bilgi alabilirler.”