Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman'da yıllık ortalama 500 bin ton elma üretildiğini söyledi. Kentin, Isparta'dan sonra elma üretiminde ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Muğlu, ancak geçen yıl meydana gelen don nedeniyle elma üretiminde düşüş beklediklerini dile getirdi.
Don ve arkasından gelen dolu felaketi nedeniyle üreticinin zor durumda kaldığını vurgulayan Muğlu, şöyle konuştu:
"Felaketlerden dolayı Karaman'da 2 yıldır elmada istenen rekolteyi yakalayamıyoruz. Normal şartlarda Karaman'da elma rekoltesi 550 bin ila 600 bin ton arasında olmalı. Fakat bu rakamı 2 yılda yakalayamadık. Geçen yıl üretici zarar etmesine rağmen hiç destek alamadı. Bu yıl ise hükümetimizden il olarak toplam 10 milyon lira destek aldık. Yeterli değil ama ilaç parasını karşıladı."
ELMA AZ AMA KALİTELİ
Muğlu, bu yıl elmanın az olmasına rağmen ürünün kaliteli olduğuna işaret etti.
Hasadın henüz yeni başladığını aktaran Muğlu, şunları kaydetti:
"Elmada rekolte beklentimiz 250-300 bin ton. Düşük rekolte fiyatlara yansıyacak. Üreticinin elmayı bekletme gibi bir alternatifi yok. Tüccar, bahçede elmanın kilosunu 75 kuruş ila 1 liradan alıyor. Elmanın kışın normalde tüketiciye 2 ila 3 liradan ulaşması lazım. Fakat kaliteli elmanın kilosu kışın markette 5 liradan aşağı olmaz. Bizim derdimiz; üreticinin hak ettiği fiyattan elmasını satması, tüketicinin de normal fiyattan ürüne ulaşabilmesi. Bu fark tüccardan, aracıdan başkasına yaramıyor."
LİSANSLI DEPOCULUKLA ÜRETİCİ KORUNACAK
Karaman'da elmacılığın sürekli geliştiğini, üreticilerin modern teknoloji ve büyük yatırımlarla elma bahçeleri oluşturduğunu anlatan Muğlu, "Fakat pazarlama sıkıntısı var. Elmamızın ihraç edilmesi lazım. Ziraat odası olarak örnek olmak amacıyla, lisanslı depoculuk alanında girişim başlattık. Bu sayede elma ticareti kolaylaşacak. Üretici, tüccara ezdirilmeyecek" diye konuştu.
Muğlu, lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesiyle Karaman'da elma borsasının da kendiliğinden oluşmasını beklediklerini bildirdi.
AA