Denemelerden iyi sonuç alınması üzerine, Hollanda’dan getirilen şakayık çiçeği yumruları Ocak 2015 te 5 dekar alana dikilmiş ve bu denemelerde de İlimiz iklimine uyum sağladığı görülmüştür. Karaman şartlarına uyum sağladığı görülen şakayık çiçeği adaptasyon denemelerinin ardından, 2 bin adet rizomla yeni şakayık çiçeği çeşitleri yurt dışından ithal edilerek, 2 dekar alanda daha denemeleri sürdürülmektedir. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim Keskin şakayık çiçeklerini yerinde incelemek üzere Sudurağı Beldesine gitti. İl Müdürü Keskin’e Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ömer Sağkaya eşlik etti. Önder çiftçimiz Çağlar’dan çalışmaları hakkında bilgi alan Keskin; “Valimiz Sayın Murat Koca’nın da şakayık çiçeği ile ilgili çalışmaları yakından takip ettiğini ve desteklediğini belirterek, Karaman için farklı bir ürün olarak dikkat çeken şakayık çiçeği yetiştiriciliğini yakından takip ediyor ve destekliyoruz. İlimiz için çok değerli olan sulama suyunu az kullanması ve Karaman iklim şartlarına iyi uyum sağlayan bir bitki olması nedeniyle de bu çiçeğin ekiliş alanının ve yetiştiricilik yapacak olan çiftçi sayısının artması ilimiz bitkisel ürün çeşitliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu konuda önder çiftçimize çalışmalarında kolaylıklar diliyor, Karaman'daki çiftçilerimize de örnek olmasını ve bu ürünün Karaman ve çiftçilerimiz için bol kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.

Çiftçimiz Gürsel Çağlar ise; yurtdışından ithal ettiği 7 çeşit şakayık çiçeği rizomlarının dikimini önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğini belirterek, yaklaşık 2 dekar alana dikilecek olan 2 bin adet rizomun ilimiz şartlarına uyum sağlayacağını beklediğini söyledi. Çağlar; uzun yıllar boyunca çiçek açmayı sürdüren şakayık çiçeklerinin, Sudurağı beldesindeki 2015 yılı adaptasyon denemelerine, 25 Ocak tarihinde başladığını, önümüzdeki ilkbahar aylarında çiçek açacak olan şakayıkları çiçeklerini Ankara’da faaliyet gösteren bir çiçekçilik firmasına sattığını belirterek, şakayık çiçeğinin soğuk iklim şartlarını seven ve aynı zamanda çok su istemeyen bir bitki olması nedeniyle Karaman’ın bu bitki için çok uygun şartlara sahip bir bölge olduğunu söyledi.