Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Karaman ve Konya'da tarımsal verimin arttırılması, sosyal alt yapı ile üretime ilişkin alt yapının iyileştirilmesi, kırsal kesimdeki yoksul halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi'nin açılışı için tören düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Direktör Yardımcısı Atilla Uras, IFAD Türkiye Sorumlusu Dina Saleh, Vali Süleyman Tapsız, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, KMÜ Rektörü Mehmet Akgül, AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçakıl, daire müdürleri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve muhtarlar katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi, 22.27 milyon avroluk bütçesi ile Konya ve Karaman’ın dağlık kısımlarında yer alan ilçeler ve köylerinde uygulanacak.

Değer zinciri geliştirme, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyecek kırsal yoksulluğu azaltmayı amaçlayan Proje'nin hedef kitlesini, yüksek köylerde yaşayan, küçük ölçekli tarımsal üretim faaliyetleri ile kırsal göçe direnen, yoksul kadın ve erkekler oluşturmakta.

2023 yılına kadar uygulanacak olan proje, Konya'da Ahırlı, Bozkır, Taşkent Hadim, Yalıhöyük, Akören, Güneysınır ilçesi ve köylerinde, Karaman'da Merkez İlçe, Başyayla, Sarıveliler, Ermenek ilçesi ve köylerinde yaşayan halkın hayatına dokunacak.

Proje kapsamında, bireysel yatırımlara %70, mevcut ve yeni kurulacak işletmeler için %70, çiftçi örgüt ve çiftçi grupları için %80 oranında destekleme yapılacak. Sosyal ve Kırsal alt yapı yatırımları %100 desteklenecek.

KARAMAN’A 53 MİLYONLUK YATIRIM ÖDENEĞİ

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, kırsal kalkınma faaliyetlerine önem verilmesini vurgulayarak, “Bizim en büyük sorunumuz kırsal alandaki insan kaybımız. Kırsal alanda özellikle de genç nüfusumuzun azalması. Bu tespitler doğrultusunda biz Tarım Reformu Genel Müdürlüğü olarak özellikle tarımın alt yapısı ile ilgili toplulaştırılmasından, sulamasından, kırsal kalkınma faaliyetlerine, örgütlere ve diğer destekleme modellerinin tamamına arkadaşlarımız ile birlikte çalışıyor ve bunun bilinci ile bu aşamaları özellikle kırsal kalkınma faaliyetlerine önem vermeliyiz.” dedi.

2017 yılında Karaman’a 53 milyonluk yatırım ödeneği ayırdıklarını aktaran Keser, şunları söyledi;

“Ülkemizde bu yıl itibari ile 2014 yılında çıkan yasayla verimli topraklarımızı koruma altına alıyoruz. Başlangıçta 184 ova ile başlandı, şuan tespitler hala devam ediyor. Yaklaşık 300 civarında ova olacak tahmin edilmekte ve bu yılın başında 21 Ocakta Karaman İlinde de toplam 115 hektarlık alan, Karaman ovası, Yollarbaşı ovası ve Çakırbağ ovası koruma altına alındı. Diğer taraftan arazi toplulaştırması faaliyetlerinde 2012 yılından bu güne 66 yerleşim biriminde çalışma yapmaktayız. 125 bin hektarlık bir alanı kapsamakta. Buradaki yatırım bütçemizin de 102 milyon. 2017 yılında sadece Karaman ilimize 53 milyonluk bir yatırım ödeneği ayırmış bulunmaktayız. Karaman ile ilgili kırsal kalkınma projelerinin tamamını da onaylamış bulunmaktayız.

Kırsal kesimdeki kadın ve erkek halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve gelir düzeyinin artırılması, sosyal altyapı ve üretime ilişkin altyapı iyileştirilmesini amaçlamış ve Konya ve Karaman illerinin 11 ilçe ve 212 köyümüzde uygulanmaya bugün itibari ile başlanacaktır.”

2023 YILINDAKİ HEDEFİMİZ 240 BİN ALANI TOPLULAŞTIRMA

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Karaman için ne tür çalışmalar ve yatırımlar yaptıkları hakkında bilgiler verdi.

Toplulaştırma çalışmalarının halen devam ettiğini söyleyen Özlü, şunları aktardı;

“Karaman’da çiftçi kayıt sistemine bağlı 15 bin çiftçi bulunmakta. Tarımsal üretime katkısı 2,8 milyar TL’dir. 2015 yılının TÜİK rakamlarına göre. 2016 yılında Karaman’dan yapılan tarımsal ihracatın değeri 280 milyon Dolar’dır. 2003-2017 Mart döneminde 2 bin 233,5 milyon TL hayvancılık desteği olmak üzere Karaman’a toplam 830,3 milyon TL nakit hibe desteği, tarımsal destek sağlanmış bulunmaktadır. %50 hibe ile kırsal kalkınmaları desteklemeleri kapsamında ulusal kaynaklarda AB formları ile Karaman’a toplam 57 milyon TL gibi hibe ödenmiştir. Bu hibelerle Karaman’da toplam 143 adet tarımsal işletme, tesis kurulmuş ve modern edilmiş. Bin 763 yeni makine, ekipman alınmış ve yağmurlama ve sulama yatırımları desteklenmiştir. 2016 yılında başlatılan genç çiftçilere proje desteği kapsamında ise Karaman’da 126 projeye 3,8 milyon TL hibe ödenmiş, Karaman’da 116 milyon TL kaynak kullanmak suretiyle 139 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmaları bitirilmiş, 47 bin alanda ise çalışmalarımız halen devam etmektedir. 2023 yılındaki hedefimiz ise 240 bin alanı toplulaştırma sağlamaktır.”

"BİZ AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI İLE BÜYÜMEDİK"

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk da, yaptığı konuşmada, 2002 yılından itibaren Türkiye'de sadece tarımda değil hayatın bütün alanlarında çok ciddi bir değişim olduğunu ifade etti.

"Biz Avrupa Birliği fonları ile büyümedik" diyen Konuk, "Avrupa Birliği sağ olsun bize hep 'Gelin işte şu şartları da yerine getirin' dedi. Biz bir çok şartı yerine getirmemize rağmen o şartları yerine getiremeyenleri Avrupa Birliğine dahil ettiler. Biz merak etmeyin tarihin güçlü Osmanlının tarihteki o güçlü Selçuklunun hepsinin o birikimini, süzülmüşlüğünü, imbiklenen tortularının sonuçlarını önümüzdeki yıllarda Allah'ın izni ile alacağız. O büyük Türkiye'yi hep birlikte ayağa kaldıracağız." dedi.

Suriye'nin İdlib bölgesine atılan kimyasal gaz saldırısı hakkında da konuşan Konuk, "Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler saygı duyuyorum. Yalnız birazda görevinizi yapın BM dün yine gaz atıldı. Kimyasal gazla bizim insanımız vuruldu. Sonuçta insanlık vuruldu. Ey BM, Allah aşkına bir de işinizi doğru yapın. Birde gelin bunlara müdahil olun." şeklinde konuştu.

Program, Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi açılış kurdelesi kesimi ve ikram ile son buldu.