Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, çiftçileri toprak analizi yaptırmaları konusunda uyardı. Toprak analizi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin toprak analizlerini 1 Eylül Salı gününe kadar yaptırması gerektiğini söyleyen Muğlu, toprak analizi yaptırmayan çiftçilerin bu desteklemeden yararlanamayacağını kaydetti.

ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçilerin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için toprak analizi yaptırmasındaki zorunluluğun altını çizen Muğlu, 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şartın aranmadığını açıkladı.
Muğlu,  ÇKS’ye kayıtlı olan ve en az bir dekar alanı olan çiftçilere toprak analizi desteği kapsamında 2,5 lira ödeme yapılacağını belirtti.
GÜBRENİN CİNSİNİ TOPRAK ANALİZİ BELİRLİYOR
Toprak analizi yaptıracak olan çiftçilerin toprak analizi sayesinde bitkinin hangi gübreye cinsine ihtiyaç duyduğunun ortaya çıkacağını dile getiren Muğlu, “Farklı tarlalarda değişik oranlarda bitki besin maddesi bulunabilir.Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit eldir. Analiz sonucuna göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceği tespit edilir” dedi.

GÜBRE KULLANIMI EN EKONOMİK YOLDUR
“Gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur” diyen Muğlu, “Analize dayanmadan gerçekleştirilen gübreleme toprağa, çevreye, ekonomiye ve çiftçinin bütçesine zarar verecektir. Doğru gübre kullanımıyla üreticilerimiz gereğinden fazla gübreleme yapmayacağından maddi kayba uğramadığı gibi, bitki de optimum fayda elde etmiş olacaktır. Ayrıca yanlış gübre kullanımından kaynaklan üründe meydana gelebilecek olası zararlar da engellenmiş olur” şeklinde konuştu.
Toprak analizinin Karaman Ziraat Odası Laboratuarı’nda yapılabileceğini hatırlatan Muğlu, desteklerden yararlanacak çiftçilerin olası sıkışıklıklara meydan vermemek için son günü beklemeden toprak analizi yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.