İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen nohut tohumu ve varroa parazit ilacı dağıtım programına Vali Mehmet Alpaslan Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Vali Yardımcısı Mehmet Özmen, İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan ile üreticiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş ve Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan’ın projelerle ilgili bilgiler verdiği açılış konuşmasının ardından ülkemizin tarım sektöründe geldiği ve bulunduğu nokta hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Karamanlı çiftçilerimizin büyük bir özveriyle üretim yapmasının sonucunda Karaman’ın tarım sektöründe sadece üreten değil aynı zamanda ihraç eden bir konuma geldiğini ve bu durumun ülke tarımının büyümesi ve gelişmesi açısından memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir konuşmasının devamında; “Dünyanın en modern elma bahçelerinin olduğu bugün üretilen buğdayın katma değer ürüne çevirerek dünyanın dört bir tarafına ihraç eden bir Karaman’dan bahsediyoruz. İşte yapılan bu çalışmalarla ülkemiz ihracat fazlası veren bir ülke konumundadır. Ülkemizin şu anki nüfusu ve gelecekteki nüfusunu düşündüğümüzde bitkisel üretimi daha da artırmak durumundayız. Türkiye bulunduğu bölge itibariyle önemli bir stratejik konuma sahip. Bu nedenle gelecek yıllarda üretimi artıracak çalışmalar yapmak durumundayız. Bu çalışmaların bir bölümü de bu sene Karaman’da başlatacağımızı tarım arazilerin kullanımı çerçevesindeki ve nadas alanlarını daraltmaya imkân sağlayan baklagiller ekiminde nohut ekimine yönelik çalışmalardır. Çünkü nohut bu coğrafyanın kadim ürünlerinden biri olup dünyanın dört bir yanına ihracat imkânı oluşan önemli bir besleyici özelliği olan bitkisel ürünlerden biridir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’de bir karış tarım toprağı boş kalmayana kadar toprakla tohumu buluşturacaksınız şeklinde kendilerine talimat verdiğini ifade eden Hasdemir, Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği bu talimatın Karaman’da yerine geliyor olduğunu görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. Tarım ve Orman bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin ifade ettiği gibi insanlığı doyuran ülke dünyanın lider ülkesi olacaktır. Bu lider ülke olma yolunda da Karaman Türk tarımına önemli katkılar vermektedir” dedi.

Projenin Karaman tarımının büyümesi ve gelişmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Vali Mehmet Alpaslan Işık, bugün dağıtımı gerçekleştirilecek olan nohut tohumu ve varroa parazit ilacının çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için bereketli ve sağlıklı ürünler yetiştirmesine vesile olması dileklerinde bulunarak Türkiye’nin yetiştirdiği ürünler açısından kendi kendine yetebilen ender ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Karaman’ın tarım sektöründe önemli bir konumda olduğuna dikkat çektiği konuşmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Işık, tüm dünyanın en büyük sorunu olan küresel ısınma sonrasında yaşanan kuraklığın ve kıtlığın ister istemez kaçınılmaz hele geldiğini belirterek Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde oluşturulan tarım politikalarıyla birlikte ülkemizin dünya ülkeleri arasında lider bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Işık ve protokol üyeleri tarafından çiftçilere nohut tohumunun yan sıra arı yetiştiricilerine varroa parazit ilacının dağıtımı gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde il genelinde toplam 414 çiftçiye 60 ton nohut tohumu ile birlikte yine il genelinde 587 arı yetiştiricisine ise 50 bin arılı kovan için 5 bin 360 kutu varroa parazit ilacı dağıtımı yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl ilimizde ilk defa kapsama alındığı ipekböceği yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında ise yatırım başvurusu kabul edilen 2 üreticiye 120.000 TL’lik temsili çekler Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir ve Valisi Mehmet Alpaslan Işık tarafından verildi.