Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu yeni hizmete giren Karaman Ziraat Odası binasını düzenlediği toplantı ile basın mensuplarına tanıttı. Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, düzenlediği basın toplantısında, yeni hizmet binamızın yapımını kısıtlı imkanlara rağmen 1 yıl gibi kısa bir sürede bitirildiğini söyledi.

‘’Köylerimize Makine ve Ekipman Desteği Sağladık‘’

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu makine ve ekip desteği yapılan köyleri açıklayarak, ‘’Arpa kırma makinesi verilen köylerimiz; İhsaniye, Özdemir, Kızılca, Başkışla, Eminler, Adaköy, Akçaalan, Cerit, Aybastı, Dağkonak, Ortaoba ve Boyalıtepe köyleridir. Selektör kurulan köylerimiz ise; Lale, Paşabağı, Çoğlu, Kızılyaka, Taşkale, Kılbasan, Kisecik ve Yollarbaşı köylerimizdir. Merdane verilen köylerimiz de; Bademli, Elmadağı, Akpınar, Güldere, Gülkaya ve Değirmenbaşı köylerimizdir. Helezon verilen köylerimiz; Kurtderesi, Karacaören, Kozlubucak, Boyalı, Yeşildere, Çakırbağ, Ağaçyurdu, Yazılı, Süleymanhacı ve Madenşehri köylerimizdir. Zeytin boylama makinesi verilen köylerimiz; Cerit, Bucakkışla, Aşağıakın, Yukarıakın ve Çatak köylerimizdir. Antep fıstığı soyma makinesi verilen köyümüz ise Çukur Köyü’dür.’’ Şeklinde konuştu.

‘’Pancar Kotası Probleminde Elimizi Taşın Altında Koyduk’’

Çiftçilerin sorunlarını saha çalışmaları yaparak yerinde incelediklerini hatırlatan Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, “Odamız bünyesindeki ziraat mühendislerimiz 7/24 saat çiftçilerimizin sorunlarını yerinde görüp müdahale ediyor. 2016 Yılında Odamız adına faaliyet gösteren şirket bünyesine son model arazi aracımızı dâhil ettik. Karaman iline resmi bir gıda tarım ve hayvancılık fuarı kazandırdık. Çiftçilerimizi mağdur eden sorunlarında takipçisiyiz. Pancarda Randevu Sistemi iptal edildi. Pancar Kota Cezası kaldırıldı. Pancar Kota Devir Yasağı kaldırıldı. Karaman merkezde Dane Mısır desteği tekrar getirildi.” dedi.

Muğlu, 2017-2018 yılları dane mısır üretimi ile ilgili verdiği desteklerden dolayı Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Recep Şeker'e teşekkür etti.

2016 yılı mazot gübre destekleme rakamlarını açıklayan Muğlu, “İl genelinde 1,4 milyon dekar ekili alanda ödenen toplam destek miktarı 15,9 milyon Türk lirası. Merkez ilçe bazında ise bu rakamlar: 0,9 milyon dekar alanda yaklaşık olarak 10,4 milyon Türk lirasıdır” dedi.

Muğlu Karaman’da Rekolte Yükselişine Geçen Ürünler Açıkladı

Karaman’da son yıllarda rekolte yükselişine geçen ürünleri açıklayan Recep Muğlu, “2016 Yılında 102.800 Dekarda 30.580 ton olan Fasulye ekilişinde bu yıl geçmiş yıllara göre verim ve rekolte yükselmiştir. 2017 Üretim Sezonunda bazı bölgelerde elmanın az olması sebebiyle, elma fiyatlarında yükseliş beklenmektedir.” dedi.

‘’TMO’ya Doğrudan İthalat Yetkisi Verilmesi Kabul Edilemez’’

Karaman’da tarımın ve çiftçilerin yasadığı sıkıntıları aktaran Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, “TMO’ya canlı hayvan hububat ve mısırla ilgili doğrudan ithalat yetkisinin verilmesi çiftçilerimizi zor duruma düşürmüş, bu konuyla ilgili bakanlık ve birliğimize gerekli raporlarımızı göndermiş bulunmaktayız. Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında açıklanan Destekleme Rakamlarının Ağustos ayına gelmemize rağmen hala açıklanmamış olması Çiftçilerimiz açısından mağduriyet doğurmaktadır. Bu konunun da yakın takipçisi olmakla beraber gerekli raporlarımızı ilgili birimlere gönderdik. Buğday için verilen birim fiyatın düşük olması Çiftçilerimiz açısından mağduriyet doğurmaktadır.2017 Yılında Elma üretiminde yaşanan Zirai Don vakaları elma üretim rekoltemizi etkilemiş bulunmaktadır.” diye konuştu.

“Çiftçimizin sıkıntılarını tarlada ve yerinde dinleyip çözüm buluyoruz”

Karaman ziraat Odası’nın yaptığı faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgi veren Muğlu, ‘’Karaman’da elma pazarının artırılması ve üretim kalitesinin yükseltilmesi için elma standartları çalıştayını düzenledik. Çiftçilerimizi ekonomik açıdan da rahatlatmak ve kaynak bulmalarına olanak sağlamak için birçok bankalar ile protokoller imzalayıp çiftçilerimizle bankaları bir araya getirdik. Karaman Ziraat Odası olarak yıllık yayınlanan ‘’Karamanda Tarım’’ dergisi ile çiftçilerimize tarımla ilgili olarak en güncel bilgi ve haberleri paylaşıyoruz. Tohum eleme tesisimizin yenileme ve modernizasyon işlemini yaparak çiftçilerimize, hem piyasanın altında fiyat hem de ücretsiz çuval hizmeti ve bunun yanında da en kaliteli ilaçlarla eleme hizmeti vermekteyiz. 2017 yılında ilimizde lavanta ekimi yapıldı. İlimiz Karacaören Köyü Bölgesinde bu yıl ilk defa Kozmetik Sanayi bitkisi olan Lavantanın deneme ekim ve hasadı yapılmıştır. Karaman'da Çiftçilerimizin tarım ile ilgili konulara ve bilgilere paha hızlı ulaşabilmesi için ‘’SMS’’ ve "Sosyal Medya Çalışması Kurduk”. dedi.

Yapılan konuşmaların ardından basın mensuplarına yeni yapılan Karaman Ziraat Odası binası gezdirildi.