Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Ambardere’ye yapılacak baraj ile taşkın riskinin azaltılması hedefleniyor.

Yaşanan taşkınlarla gündeme gelen Çerkezköy ilçesinde Belediye Başkanı Vahap Akay, Ambardere’ye Baraj yapılacağını kaydetti. Akay, "Yüksek kamulaştırma maliyetleri nedeniyle mevcut Ambardere Barajı projesinin hızlandırılmasına karar verildi. Aşırı yağışlarda su bu barajda birikecek. Böylelikle taşkın riski azaltılmış olacak" dedi.

Ambardere Barajı projesi hakkında açıklamalarında bulunan Başkan Akay, "Dere Islah Çalışmaları kapsamında önümüzdeki en büyük engel kamulaştırma sorunuydu. Çünkü derelerin ıslahı için yaklaşık 50 milyon TL’lik bir kamulaştırma bedeli ortaya çıktı. Ne Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ne de TESKİ bu kamulaştırma yükünün altına girmeye sıcak bakmıyor. Yüksek kamulaştırma maliyetleri nedeniyle mevcut Ambardere Barajı projesinin hızlandırılmasına karar verildi. Aşırı yağışlarda su bu barajda birikecek. Böylelikle taşkın riski azaltılmış olacak. Bu sayede dere yataklarında yapılacak 3-4 milyon TL’lik kamulaştırma ile derelerin ıslahının önündeki engeller de ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.

"YENİ BİR SU KAYNAĞI OLUŞACAK"

Ambardere Barajı projesinin taşkın riskini azaltmanın yanında başka faydaları da olacağına dikkat çeken Belediye Başkanı Vahap Akay, "Bu proje sayesinde yer altı su kaynaklarının kullanımının da önüne geçilecek. Su ihtiyacı barajda biriken sudan karşılanabilecek. Kısacası yeni bir su kaynağı ortaya çıkmış olacak" ifadelerini kullandı.

Ambardere Barajı’nın 8 Temmuz’da ihaleye çıkarılacağını kaydeden Belediye Başkanı Akay, "Biz ihalenin daha erken bir tarihte yapılmasını ve çalışmalara bir an evvel başlanmasını talep ettik. Diğer yandan da Çorlu Deresi’nde ıslah çalışmaları sürecek. Burada suyun akışına engel olan köprü ile Kızılpınar girişindeki köprünün yıkılıp, suyun akışına engel olmayacak şekilde yapılması için de Karayolları’na gereken yazıyı yazdık. Karayolları’ndan gelecek karar neticesinde çalışmalarımız sürecek" dedi.