Ebru sanatının UNESCO’nun Dünyanın Ortak Mirası listesine alınması için uzun süredir uğraş veren ebru sanatçısı Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can’ın teklifi kabul edildi.

UNESCO tarafından bu yılın en başarılı dosyalarından biri olarak kabul edilen Ebru Sanatı, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girmeyi başardı. 2009 yılında ilk kez Ebru sanatçısı ve Çerkezköy Belediye Başkan yardımcısı Atilla Can’ın, UNESCO ve Birleşmiş Milletlere gönderdiği dilekçe ile teklif ettiği, ebru sanatının dünyanın ortak mirası olarak kabul edilmesine ilişkin çalışma kabul edildi.

Uzun yıllardır verdiği emeklerin karşılığını alan ebru sanatçısı ve Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 6 yıldır bu projeyle uğraşıyorum. Bundan tam 2 yıl önce UNESCO Paris merkez binasının önünde kendime bir söz verdim. UNESCO binasını boydan boya Ebru ile kaplayacağım ve Ebru Sanatının gelecek kuşaklara aktarılması için elimden gelen her türlü çabayı sarf edeceğim. Şu an Paris’te Türk bayrağını göndere çektik ve sanırım böylelikle sözümü tutmuş oldum" dedi.

UNESCO toplantılarını takip etmek üzere Paris’e giden Atill Can, alınan karar öncesi yaşanan gelişmeleri de paylaştı. Ebru sanatına ilişkin yapılan görüşmelerde 4 ülkenin engel olmak istediğini Belirten Can, "Hedefimiz buradan zaferle dönmekti ve bunu başardığımız için çok mutluyum. Ebru sanatı UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kabul edildi ve Türkiye’den listeye giren kültürel miras sayısı da 12’ye çıkmış oldu. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan ve destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.