Namık Kemal Üniversitesi’nde Kalp Cerrahisinde Güncel Yaklaşımlar konferansı düzenlendi.

Konferansa katılan İsviçre Cenevre Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çıkırıkçıoğlu ’Vücut Dışı Yaşam Desteği’ sunumu ile kalp, damar ve akciğer hastalarında son evrede kullanılan ve ölümsüzlüğün peşinde olarak nitelendirilen vücut dışı yaşam desteği ünitesi hakkında bilgiler verdi.

Namık Kemal Üniversitesi Senato Salonu’nda düzenlenen konferansta sunum yapan Doç. Dr. Mustafa Çıkırıkçıoğlu vücut dışı yaşam desteğinin kullanılacağı hastalar, hastada ne kadar kalacağı, ne zaman çıkartılması gerektiği, olumlu ve olumsuz sonuçlarını anlattı.

Doç. Dr. Mustafa Çıkırıkçıoğlu geliştirilen ünitenin kalp, damar ve akciğer hastalarında son aşamada kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Vücut dışı yaşam desteği uygun hastalarda kullanılırsa başarılı olmaktadır. Hastalara takılan ekonun başarısız olduğu dönemlerden günümüze birçok başarılı sonuçlar alınmıştır. Burada ilk etapta önemli olan hastanede eko cihazının olup olmamasıdır. Günümüzde yaygınlaşan eko üniteleri kalp damar cerrahisinde çalışanların bildiği ekipmanlardan oluşuyor. Yaşanan bir problem hemşirelerin acil durumlarda telefon açtığınızda hemen harekete geçerek tüm ekipmanları toplayıp hazırlanması anjiyo laboratuvarına ulaşması zaman alıyor. Bu destek ünitesi ile bu sorunlarda ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Uygun hasta gelmeden önce tedbirli olarak her an bu duruma hazır olmak gerekiyor. Bir çok hasta için kullandığımız vücut dışı yaşam desteği ünitesinde unutulmaması gereken ölmüş bir hastayı diriltemeyeceğimizdir. Doğru ve uygulanmasında dezavantaj sağlamayacak hastalarda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Fakat uygun olmayan dezavantajlı gruplarda riskli olabilir. Nörolojik anlamda hastanın beyin ölümü gerçekleştiğinde bu uygulamanın bir anlamı olmayacaktır" dedi.

Doç. Dr Mustafa Çıkırıkçıoğlu’nun sunumunun ardından Doç. Dr. Cavidan Arar ve Prof. Dr. Turan Ege’nin sunum yaptığı konferansa Namık Kemal Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları katıldı.