Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, tacirlerin üreticilerden yaptıkları satın alımlarda yapılan kesintilerin, üreticiyi kayıt dışına yönelttiğini ve devletin vergi zararına uğradığını söyledi.

AK Parti Tokat Milletvekili Prof. Dr. Celil Göçer, Tokat Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarete, AK Parti Tokat Milletvekili Prof. Dr. Celil Göçer ile birlikte AK Parti İl Başkanı Metin Polat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Şahin, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen de katılım sağladı. Tarım ve hayvancılık alanında kentte yaşanan sorunların konuşulduğu görüşmede Tokat Milletvekili Göçer, atıl durumda olan tarım ve hayvancılık tesislerinin yeniden işlevsel bir hale getirilmesi için bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Milletvekili Göçer, sorunun tespit edilip yine bu soruna reçetenin de Tokatlılar tarafından bulunması gerektiğine dikkat çekerek şehrin belirli oranda bir sermayeye sahip olduğunu, bu sermayenin ise alınacak risklerle yatırıma dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Göçer, "Besi üretimin arttırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyacımız var. Bu konuda hepimizin, herkesin kesinlikle bir şeyler yapması gerekiyor. Yine birlikte üretelim projemiz de var biliyorsunuz. Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün güzel bir projesi. Bu projeden de ciddi bir şekilde istifade edilmesi ve ettirilmesi lazım. Tokat’ta çok fazla bölünmüş arazi var. Kişi başı 5, işletme başı 44 dönüm gibi bir şey var karşımızda. Bu çok az. Gelişmiş ülkelerde bu oranlar çok daha fazla. Arazi toplulaştırılması şehrimiz için çok büyük öneme sahip. Bu konuda da yapılan çalışmalara destek olunması lazım" şeklinde konuştu.

Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, özellikle hayatını tarım ve hayvancılık yaparak kazanan insanların yaşadığı sıkıntıların yeniden gündeme getirilmesinden dolayı Tokat Milletvekili Prof. Dr. Celil Göçer’e teşekkür etti. Milletvekili Göçer’in besicilik ve bölünmüş arazilerle ilgili söylemlerine Tokat Ticaret Borsası olarak yaptıkları çalışmalarla çeşitli çözüm önerileri getirdiklerini söyleyen Başkan Bora,"Vekilimizin üzerinde durduğu besicilik ve bölünmüş arazi sorunlarını bizler de önemsiyoruz. Hatta bu sorunlar için üzerinde tartışmaya devam ettiğimiz çözüm önerilerimiz de var. Besi üretiminde kesinlikle ama kesinlikle erkek hayvan ithalatının serbest bırakılması gerekiyor. Malum bu işi Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de Et Balık Kurumumuz yapıyor ve getirilen hayvanların kalitesi, geldiği ülkenin menşei ve cinsi tartışmaya açık bir konu oluyor. Bunun önüne geçebilmek için bu işi profesyonel şekilde yapan besicilerimizin ya da şirketlerimizin ithalat yapabilmelerinin önünün açılması gerekiyor. Yine bölünmüş arazilerin toplulaştırılması konusu vekilimiz gibi bizim de arzu ettiğimiz bir durum. Toplulaştırmanın yapılamamasının en büyük nedenlerinden birisi tapu masrafları. Devletimiz bir defaya mahsus olmak üzere bu arazilerin birleştirilmesi ya da devrinde tapu masrafı, harçlar ve emlak vergilerine muafiyet getirebilir. Bu da ekonomik açıdan ilan edilen seferberlik çağrısına büyük katkı sağlar. Arazilerin resmi olarak bir kişinin üzerinde olması haliyle devlet desteklerinden azami ölçüde yararlanılması da büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Başkan Bora, tacir ve üretici arasında yapılan satın alımlarda yapılan kesintilerin üretici kayıt dışına yönelmesinden dolayı devletin vergi zararına uğradığına dikkat çekerek,"Önemsediğimiz bir başka konu ise tacirlerimizin üreticilerden satın alımı yaparken kesilen yüzde 2’lik sosyal güvenlik kesintileri. Örnek vermek gerekirse; bin liralık bir ürün satın alan tacir, yüze 2 stopaj, yüzde 2 SGK kesintisi, binde 2’de borsa tescil ücreti ödüyor. Dediğimiz gibi bin lira için 42 lira kesinti yapılıyor. Üreticinin alacağı ürün desteği ise 50 lira. Bunu gören üretici kayıt dışına yöneliyor ve kesintiler devleti vergi zararına uğratıyor. Bu konu hakkında da bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.