Tokat Valisi Cevdet Can, "Altındağ’da yapılan örnek çalışmanın benzerini Tokat’ta yapmak için gayret sarf ediyoruz. Onların tecrübelerinden faydalanacağız" dedi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Kalkınma Kurulu’nun 2014 yılı dördüncü toplantısı Grand Ballıca Otel’de yapıldı. Toplantıya Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Amasya Üniversitesi Rektörü Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Orbay’ın yanı sıra Tokat, Amasya, Samsun ve Çorum’dan kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Amasya Üniversitesi Rektörü Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Orbay’ın açılış konuşmasının ardından konuşma yapan OKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Cevdet Can, Tokat’ın Selçuklu’nun altı büyük şehrinden, Osmanlı’nın on büyük şehrinden bir tanesi olduğunu söyledi. Tokat’ın tarihi konakları ile Altındağ’a benzediğini ifade eden Vali Can, "Altındağ’da yapılan örnek çalışmanın benzerini Tokat’ta yapmak için gayret sarf ediyoruz. Onların tecrübelerinden faydalanacağız. Mevlana Hazretleri ’Acemilerin aynaya bakıp göremediklerini, tecrübeliler tuğlaya bakıp görür’ diyor. Bu bir tecrübe paylaşımıdır. Bunu, burada gerçekleştireceğiz" dedi.

Vali Can’ın konuşmasının ardından toplantı Amasya Üniversitesi Rektörü ve Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Orbay’ın divan başkanlığında devam eti. Divanın oluşturulmasının ardından toplantıda gündem maddelerine geçildi. Yapılan sunumların ardından, Türkiye’de tarihi yapıların restorasyonu konusunda örnek teşkil eden Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Turizme Yönelik Kentsel Dönüşüm Deneyimi” üzerine bir seminer verdi. Seksen yıldır Türkiye’de takip edilen ve hiçbir sonuç alınamayan koruma ve korumacılık anlayışından kurtulunması gerektiğini söyleyen Tiryaki, tarihi yapıların restorasyonu sürecinde yaşanan zorlukları anlattı. Altındağ’ın eski ve yeni halini, restorasyon çalışmalarını fotoğraflarla anlatan Tiryaki, Tokat’ta da çok büyük tarihi zenginlik olduğunu sözlerine ekledi.