Değer; toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlayıp sürdürmek için gerekli kabul edilen ortak düşünce, temel ahlaki ilke ya da inançlardır.

Bugün hırsız komşuların, bir adamın vahşice eşini öldürüp dövdüğü artan şiddet olaylarının, kopya çekip gördüğü yaşlı insanlara yer vermeyen gençlerin, engellilere farklıymış gibi davranıp onları küçük gören zihniyetin, hayvanlara zulmeden o insanların ve daha nicesinin ne yazık ki arttığını görüyoruz. Peki soruyorum sizlere tüm bu olanları toplumsal değerlerimiz kapsamında değerlendirebilir miyiz? Şimdi biri çıkıp sorsa, toplum olarak değerlerimiz nelerdir? diye. Hiç düşünmeden cevap vermeye başlarız; saygı, sevgi, hoşgörü, yardımsever olmak, dürüst olmak, aileye önem vermek vs. diye artarak gider örneklerimiz.

Şimdi tekrar soruyorum, ne kadar seviyoruz birbirimizi ya da gerçekten hoş görüyor muyuz çevremizi? Sevmesen bile saygı duymalısın derlerdi, ne kadar saygılıyız birbirimize, bizden büyüklere.

Değişen ne diye düşünüyorum, toplumsal değerlerimiz teknolojiyle birlikte kayıp mı oluyor yoksa biz geleceğin birer yetişkini olacak çocuklara artık yeteri kadar değer eğitimi veremiyor muyuz?

Çocuğun eğitiminin başladığı yerin aile olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hiçbir ana-baba çocuğunun hırsız yahut yalancı olmasını istemez diye düşünüyorum. Peki çocuk bu tür davranışları gördüğü için mi öğrenir yoksa az önce de dediğim gibi verilen eğitimin yanlış yahut eksik olmasından mı?

Ebeveynler elbette çocuklarının en iyi yerde ve en iyi şekilde olmasını isterler. Bunda onların payı çoktur. Ailede verilen değer eğitimi çocuğun sahip olduğu değerleri, mizacını, karakterini böylelikle kişiliğini de etkileyecektir. Bu yüzden ailenin verdiği değer eğitimi çocuğun geleceği adına çok önemli yer teşkil etmektedir.

O çocuk ailesinden değer eğitimini iyi alsın, iyi alsın ki şiddet nedir bilmesin, insanlara hakaret etmesin. Toplum değerlerini iyice özümsesin ki saygı göstersin, adaletli olsun ve insanları sevsin.

Değerlerimiz azalmasın, toplumsal değerlerimizin değerini bilelim. İnsanların insanlığı sevmesi ve değerlerimizi kaybetmememiz dileğimle....