Trabzon’da yaklaşık 4 milyon lira maliyetle restore edilen tarihi Alacahan üreten kadınlar için umut olmaya devam ediyor.

Halk Eğitim Merkezi ile Olgunlaşma Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında oluşturulan kursların açılışı yapıldı. Açılışa Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ile ilgili kurum müdürleri, kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Telkari, kazaziye, hasır örücülüğü, sepetçilik, yorgancılık, bakır işlemeciği, tahta kaşık, tezhip, nakış, ebru, tel kırma gibi el sanatlarının yaşatılmasını amaçlayan kursun açılışında bir konuşma yapan Vali Öz, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Cumhuriyetin kadınlarımıza getirdiği güzellikleri ortaya koymak için kadınlarımızın istihdam geliştirme merkezi ile bu birimi donatmak istedik. Alacahan yıllarca atıl kalmıştı. Bir önceki valimizin bu mekanın kamulaştırılarak ihya edilmesinde büyük emeği var. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Burası yaklaşık 4 milyon liraya mal oldu. Alacahan’ın tarihindeki amacına uygun hizmet edeceğine inanıyoruz. Olgunlaşma Enstitümüz, Halk Eğitim Merkezimiz, Kültür Turizm Müdürlüğümüz ve Tarım Müdürlüğümüzün ortak çalışmasıyla burayı kadınlarımız için hem istihdam, hem de eğitim merkezi haline getirdik” dedi.

Alacahan’da yapılan etkinlik için emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu tarihi mekanını nasıl işleyeceğinin kurgulanması noktasında çok iyi bir inceleme ve araştırma yapıldı. Trabzon’un geleneksel el sanatlarını burada yaşatılması için tüm paydaşlar çok güzel bir birliktelik ortaya koydu. Çok güzel bir kurgulama ile birlikte burada, kültüre ve sanata hizmet ediliyor ki artık turistik turlar da burayı bir uğrak yeri olarak belirleyeceklerini ifade ettiler. Trabzon 4 bin yıllık kültürünü taşıyabilir ve anlatabilirsek turizmin, sanatın ve kültürün Türkiye merkezlerinden biri olmayı sürdürebilmiş, gerçekleştirebilmiş olacaktır. Bu konuda hanım kardeşlerimize çok güveniyorum. Ayrıca buranın yapımında bir önceki valimiz rahmetli Dr. Recep Kızılcık’ın da büyük gayretleri oldu. Kendisini rahmetle anıyor, mekanı cennet olsun diyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış Vali Öz’ün eşi Rukiye Öz, Gümrükçüoğlu’nun eşi Fatma Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutanının eşi Aynur Kocaoğlu, Başsavcı’nın eşi Nuray Akçıl ve Ortahisar Kaymakamının eşi Ayşe Şirinoğlu tarafından yapıldı. Vali ve beraberindekiler Alacahan’daki kursları tek tek gezerek kursiyerlere başarılar diledi. Olgunlaşma Enstitüsü öğrencilerinin hazırladığı defile gösterisi de katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.