Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Tahran-Trabzon direkt uçak seferlerinin başlatılmasının iki ülke arasındaki turizm ve ticaret için önemli olduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Görüşmede İran’la turizm ve ticaretin gelişmesi için büyük çaba harcadıklarını belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “2 yıldır Tahran fuarına katılarak Trabzon’u tanıtıyoruz. İran’la ilişkilerin gelişmesi konusunda gelecekten ümitliyiz. Tahran - Trabzon direkt uçak seferlerinin başlatılmasını, ilişkilerin istenilen düzeye ulaşması ve canlanması açısından önemli görüyoruz. Böylece iki taraf da turizm ve ticaret için daha kolay gidip gelebilir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Tahran’da fuara katılan TTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat İskender ve TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Özcan İlarslan, temasları hakkında bilgi verdi. İskender, “Geçen yılki ilgiyi görünce bu yıl daha büyük bir stantla DOKA ile işbirliği içinde fuara katıldık. Yine çok büyük bir ilgi vardı. Geçen yıl İran’dan Türkiye’ye 2 milyona yakın turist geldi. Bölgenin bu sayıdaki payını mutlaka artırmalıyız. Tahran’daki özel acentelerle direkt uçak seferleri için görüşmeler yaptık. Bu konuya ilgi gösterdiler ve istekli olduklarını vurguladılar. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir heyet Trabzon’a gelecek. Trabzon’dan da İran’a turist gitmesi direkt uçak seferleri başlarsa mümkün olur. İran’ın özellikle tarih ve kültür olanakları burada çok iyi anlatılmalı. Ayrıca Tahran Ticaret Odası ile yaptığımız görüşmelerde de ilişkilerin geliştirilmesi için önümüzdeki günlerde bir protokol imzalanması kararı aldık” diye konuştu.

“Trabzon tercih edilen şehir”

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori ise, Türkiye ile İran arasında son zamanlarda siyaseten başlayan yakınlaşmanın turizm ve ticaret alanında da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Kondori, “Trabzon bu bölgede İranlılar tarafından tercih edilen bir şehir. Zengin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, İran’da tanınan bir şehir olması ve havalimanı olanakları, Trabzon’u tercih edilen bir kent haline getirdi. Direkt uçak seferlerinin koyulması turizm ve ticaret hareketini mutlaka çok olumlu etkileyecektir. İran’da ayrıca yatırım için de özellikle serbest bölgelerde devletin sağladığı çok uygun imkanlar var. Türk işadamlarını yatırım içinde ülkemize davet ediyoruz” dedi.

Toplantıda TTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gençcelep de, ticaretin artmasındaki en önemli engelin yüksek gümrük vergileri olduğunu belirterek, bu konuda yapılacak olumlu çalışmaların ticaret hacmine de yansıyacağını vurguladı.