Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Karabörk Köyü ile Kuşköy arasında yapımı devam eden Hidroelektrik Santrali’ne çevreye verdiği zararlar nedeniyle köy muhtarları isyan etti.

Yapımı 2010 yılından beri devam eden HES ile ilgili şikayetlerini gündeme getirmek isteyen Karabörk Köyü Muhtarı Mehmet Bebek, Deregözü Köyü Muhtarı Salih Kır, Kuşköy Köyü Muhtarı Avni Köçek, Düzköy Köyü Muhtarı Coşkun Yılmaz, Çağlayan Köyü Muhtarı Ali Yılmaz ve Kahraman Köyü Muhtarı Hayrettin Aydın, HES inşaatında köylerinin olumsuz etkilendiğini dile getirerek ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan ortak açıklamada “18-19 Ekim 2014 tarihinde ilçemizde etkili olan yağış sonucu birçok köylerde yollar, büz ve menfezler, yapımına yeni başlanan Karabörk geçiş köprüsü ve tarım arazileri zarar görmüştür. Yapımı 2010 yılından beri devam eden Hidroelektrik Santrali regülatöründen tünellerine su dolması ve tamamlanmayan boru hattı nedeni ile kontrolsüz akan suyun can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmüştür. HES Santirali’nin kontrolsüz akan suyu nedeniyle 13 numaralı grup köy yolumuz bir gün süreyle kapalı kalmıştır. Ancak su seviyesi azalınca çalışmalar başlatılabilmiştir. İlçe Kaymakamlığının iş makineleri yolu açmakta yetersiz kalınca köprü yapımında çalışan özel şirketten iş makinesi desteği alınarak yol ulaşıma tek şerit olarak açılmıştır. Şirket sahibi ile görüşmelerimiz tamamen sonuçsuz kaldı. Yaptığı işin projesine uygun olduğunu da düşünmüyoruz. Çünkü 18-19 Ekim tarihinde meydana gelen aşırı yağışlar da barajı patladı. Köy yollarımız ulaşıma kapandı. Ambulanslar hastalarımıza ulaşamadı, cenazelerimizi mezarlığa nakledemedik, Düğünlerimizi iptal etmek zorunda kaldık. Şayet barajdan su taştığında grup yolundan toplu taşıma aracı yada öğrenci servisi geçmiş olsaydı ölümlü kaza olabilirdi. Biz Köy Muhtarları olarak bu santralin bir an önce gereğinin yapılmasını istiyoruz. Kapatılacaksa kapatılsın, açılacaksa açılsın. Ama kimseyi mağdur etmesin. Bu santral yüzünde herkes perişan. Gerekli önlemler alınmaz ise can kaybı yaşanması muhtemeldir. Köy Muhtarları olarak bu sorumluluğumuzu kamuoyuyla paylaşma gereği duyduk. Bir ölümlü kaza yaşanmadan önce yetkililerin ve şirketin gerekli önlemleri almasını istiyoruz” dediler.